UZGOJNI OBLICI LESKE: Stablašica potiskuje žbun

Mnogi stručnjaci ističu da se na ovaj način troškovi proizvodnje smanjuju, ali istovremeno ne zaboravljaju ni neka pozitivna svojstva žbuna kao uzgojnog oblika

Među značajnijim promenama u tehnologiji proizvodnje leske je napuštanje žbuna i prelazak na stablašice kao uzgoj sa različitim oblicima krune. Mnogi stručnjaci ističu da se na ovaj način troškovi proizvodnje smanjuju, ali istovremeno ne zaboravljaju ni neka pozitivna svojstva žbuna kao uzgojnog oblika.

Leska prirodno formira žbun. Zbog toga se nekada davala prednost ovom obliku krune. Gajena na ovaj način leska  razvija veliki broj izdanaka, odnosno formira veliku rodnu površinu,  brže prorodi, pa se zbog toga smatra dadaje veće početne prinose, naročito ako se gaji u uslovima redovne agrotehnike. Međutim, žbun zahteva veći prostor i samim tim i manji broj stabala po hektaru. Prema navodima stručnjaka, kada se posmatra prinos po jedinici površine jedne iste sorte, on je manji kod žbuna nego kod stablašica.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno