Valjevci prave prave duvan čvarke, sve ostalo je imitacija

Što je za Vojvodinu kulen, za jug paprika, za Zlatibor pršut, to su za Valjevo duvan čvarci. Možete ih voleti ili ne voleti, smatrati da to nisu čvarci jer nisu masni i nisu šoder, čips ili dužni, ipak, oni su brend i rado viđen sastojak doručka, večere ili mezea u restoranima i u kućnoj varijanti. Da ih je lako napraviti nije, zbog čega su ranije bili skupi i rektost. Danas ih, međutim, ima na svakom koraku, a zbog njih se u Valjevu godinama unazad održava festival i takmičenje u njihovom pravljenju. Ostaje samo još da se objasni kako se prave.

– Za jednu oraniju duvan čvaraka potrebno je oko 100 do 120 kilograma mesa. Ide meso i od buta i od plećke i masnije, slanina, cela krmača. Sve se to iseče na komade i stavi u oraniju, nalije vodom i kuva. Mora da se kuva najmanje osam sati, a ja sam kuvao čitavih jedanaest – kada su skuvani, a majstori znaju kad je to, stavljaju se u krpu, pa u presu.

– Kad su skuvani procedi se mast, a čvarci stavljaju u gazu, pa u makare – presu. Potrebno je dosta snage da se dobro iscede i to rade dva čoveka. Od jedne ranije od sto kilograma do 120 kilograma, ispadne dvaes kilograma čvaraka – kažu iz gazdinstva Živković iz okoline  Valjeva.

Z.D.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18