Насловна ВЕСТИ Ваљево: Сива трулеж винове лозе

Ваљево: Сива трулеж винове лозе

18

На територији деловања Регионалног центра Прогнозно-извештајне службе заштите биља Ваљево, засади винове лозе налазе се у фази почетка опадања лишћа (BBCH 93).

У појединим засадима, на локацији Бранковина и Миличиница,  где током вегетације изостале хемијске мере заштите или заштита  није примењена на време или избор пестицида није био адекватан,  региструје се велики проценат необраних гроздова са симптомима сиве трулежи – Botrytis cinerea.

На почетку вегетације могу бити заражени млади изданци и пупољци који потамне и осуше се. Цвет може бити заражен пре отварања, што изазива његово пропадање. Од почетка зрења (шарак) па надаље, зараза се остварује директно преко епидермиса или повреда. На бобицама се појављују пеге које се шире и захватају целу површину плода. Сива трулеж се шири прелазећи са бобице на бобицу, тако да се брже шири на сортама са збијенијим гроздом. На ластарима изазива избељивање коре, која се разликује од симптома које изазива ескориоза у боји и може бити нападнут горњи део ластара.

Трули и мумицирани гроздови који су остали на чокоту, додатно исцрпљују биљку и лоза улази неспремна у период мировања. Смањује се  отпорност чокота на ниске температуре у зимском периоду, а у току наредне вегетације утиче на неравномерно кретање пупољака и на род. Уколико болест захвати остале делове биљке може доћи и до изумирања целог чокота.

У циљу спречавања изнуривања биљке,  у моменту припреме за период мировања, пољопривредним произвођачима се препоручје уклањање оваквих гроздова на крају бербе из винограда.