“Varimo gra” 25, maja u Bujanovačkoj banji

U organizaciji članova Mesne zajednice “Rakovac” i Udruženja građana “Dangube” u Bujanovačkoj banji će u subotu, 25. maja, biti održano drugo po redu takmičenje u kuvanju pasulja “Bujanovačko kotle pod nazivom “Varimo gra”.

Ove godine je interesovanje za ovo takmičenje prema rečima, predsednika Mesne zajednice, Dejana Ljubisavljevića, premašilo očekivanja organizatora.

– Do sada imamo 26 prijavljenih ekipa, a do početka takmičenja najverovatnije ćemo ih imati i preko trideset. Najveći broj prijavljenih ekipa je iz Pčinjskog okruga, a očekujemo i tri iz Severne Republike Makedonije, tako da će ovo takmičenje da dobije i međunarodni karakter – tvrdi Ljubisavljević.

Organizatori su i ove godine pripremili bogat kulturno umetnički program u kome će pored nekoliko poznatih duvačkih orkestara učestvovati i Kulturno umetničko društvo “Vrelo” iz Rakovca koje se bavi očuvanjem narodne tradicije vranjskog kraja.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno