Vasilica – slatki kolač sreće za Mali Božić!

Mali Božić se slavi 14. januara, a za ovaj praznik mesi se kolač Vasilica, nazvan po svetom Vasiliju i najčešće je od slatkog testa. Ovaj obredni hleb sličan je česnici, ali se u različitim krajevima drugačije pravi, pa i naziva. U Šumadiji je vasilica, u Pomoravlju i Istočnoj Srbiji je vasuljica, negde je maslenica, papuljica, baranica, Mečka povojnica, dok je u okolini Leskovca – poparenica.

Violeta Cvetanovska, etnolog Narodnog muzeja u Kraljevu i autor izložbe o obrednim hlebovima navodi da se na Mali Božić mesio hleb, kome su preci pridavali slična svojstva kao česnici. Kolač se šarao sa pupoljcima šljiva i jabuka ili grančicama drveta.

– Kolač se nekada šarao sa tri grančice zove ili drena povezanih crvenim koncem, kao simbolom svete Trojice. U vasilicu su se stavljala razna znamenja koja su predstavljala zdravlje, napredak i bogatstvo – kaže Cvetanovska.

Vasilica ili maslenica za razliku od česnice najčešće je slatka, Premazuje se medom sa željom da nasupajuća nova godina po Julijanskom kalendaru bude slatka i donese sreću. Izgledom su često podsećali na mladenčiće. U pojedinim krajevima posipaju preko meda mlevene orahe, ili je pune sirom.

Ponegde se stavlja novčić kao u česnicu, kao simbol bogatstva, a u  drugim se ne stavlja. Spremaju je od kiselog ili lisnatog testa, a u nekim selima kao posebnu proju. Ako se pravi od kukurznog brašna, testo se u obliku krsta „nabocka“ cevkom od zove, one na koju se mota vuna prilikom tkanja.

– Ispečene kuglice su se davale ovcama i govedima da bi bili napredni i zdravi. Ponegde ovaj hleb zovu poparenica, jer se pre mešanja popari vrelom mašću. U testo su stavljali izrezane drvene predmete koji su simboli imanja ili stoke – navodi Violeta Cvetanoska.

U Vasilicu mogu da se stave i zrna žitarica, duleka, pasulja, delovi voća, ili parče drena za zdravlje. Tradicija pravljenja slatkog kolača na svetog Vasilija označava završetak božićnih paznika. Običaj je da se okupe svi članovi porodice i izlome Vasilicu sa željom da u domu vlada zdravlje, ljubav, mir, sloga i napredak, kao i želja da se ponovo okupe narednog Božića.

Tekst i foto: Biljana Nenković

Etnolog Bosa Rosić, objasnila je da se slama rasprostrta na Badnje veče čuva do Malog Božića. Na taj dan se slama vezuje u male svežnjeve i stavlja na svaku šljivu u šljiviku, kako bi voćka bila rodna i zdrava. U nekim krajevima Srbije to se radi treći dan Božića.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 200 g masti ili 150 g maslaca
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • mlaka voda
  • med

Priprema:

Pomešati brašno i mast i dodati  nadošli kvasac sa šećerom, a potom dodati so. Umesiti meko testo i podelite ga. Kad naraste svaki deo razviti u manje lepinje. Vasilice ređati jednu do druge u podmazani pleh posut brašnom da narastu još jednom, a onda ih peći na 200 stepeni. Ispečen kolač premazati medom i posuti mlevenim orasima. Jednu lepinju odvojiti i od tog testa napraviti za ukrase po želji.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18