Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ВАЗДУШНЕ БИЉКЕ: Тиландсија између земље и неба

ВАЗДУШНЕ БИЉКЕ: Тиландсија између земље и неба

252

Сви знамо да је за правилан узгој биљака потребно адекватно земљиште, ваздух, вода и одређена количина светлости, као и оптимална температура. Мање је познато, међутим, да постоји биљка којој није потребно земљиште. У питању је тиландсија, ваздушна биљка која плени лепотом и необичношћу, а осим декоративности, има још једну битну улогу. О томе смо разговарали с Новосађанином Страхињом Малином који се, заједно с пријатељем Савом Франовићем, бави њеним узгојем и израдом креативних аранжмана.

Занимало нас је на који начин ове биљке црпе хранљиве материје и како се причвршћују, с обзиром на то да им није потребно земљиште.

Пише: Тања Пролић

Оне су епифити, што значи да хранљиве материје узимају из ваздуха. У односу на друге биљке, тиландсија корен не користи да црпи хранљиве материје, већ само као фиксатор, да се прикачи за подлогу. Често расту на дрвећу, телефонским стубовима, чак и на бодљикавим жицама. Воле и мртво дрвеће, које користе да се „колонизирају”. Трихоми су ситне длачице на њиховим листовима, видљиве само микроскопским путем. Они су тајна природе која им омогућава овај вид узимања хране – објашњава Страхиња Малин.

Како каже, тиландсија припада фамилији бромелија. Најближи рођак им је ананас. Јужна, Централна Америка, Кариби, југ САД, делови Мексика, само су неки од предела где оне расту. Развојни пут од идеје до успешног узгоја и израде декоративних предмета није им био нимало лак.

Тиландсију ми је најбољи пријатељ споменуо пре неколико година. Искрено, реаговао сам као и сви остали – како то може биљка да успе без земље? Међутим, испоставило се то као прави потез, јер од тада нас двојица нисмо стали с истраживањима. Да се одмах разумемо, ми нисмо први који су у Србију увезли тиландсију, али са сигурношћу могу да потврдим да јесмо први који су искључиво само њима посветили пажњу и данас имамо одговоре на већину питања везаних за ову биљку. Знање о овој фамилији биљака је толико опширно да верујемо да ће се овај посао преносити са генерације на генерацију и да ће засигурно наши унуци и праунуци бити много упућенији у овај посао него ми – испричао нам је наш саговорник.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us