Насловна ВЕСТИ Веће површине под кукурузом и пшеницом

Веће површине под кукурузом и пшеницом

144

Ове године ће кукурузом у Србији бити засејано милион хектара ораница, а под пшеницом је близу 600.000 хектара, изјавила је директорка Удружења „Жита Србије“ Сунчица Савовић.

Она је за Танјуг прецизирала да је према подацима Удружења јесенас засејано око 595.000 хектара пшенице, што је за 25.000 хектара више него претходне производне године, под озимим јечмом је око 80.000 хектара, односно нешто мање него претходне године, а под уљаном репицом 27.100 хектара, и то је четири одсто више него претходне производне године.

„Озими усеви су углавном у добром стању. Мраз је оставио траг на пољима под пшеницом и уљаном репицом, али се усеви опорављају због повољних времеснких прилика након тога“, рекла је Савовићава.

Додала је да последњих година пољопривредници повећане површине на којима сеју кукуруз.

„У последње три године је евидентно повећање површина под кукурузом, које су са око 900.000 хектара стигле до милион хектара, и ми очекујемо да ће и ове године толико бити засејано. Очекујемо и сетву соје на 240.000 до 250.000 хектара, као и пролећног јечма на око 30.000 хекртара, те сунцокрета на 200.000 до 220.000 хектара“, рекла је Савовићева.

Она је истакла да је потписивање споразума са Кином о извозу кукуруза добра вест за домаће произвођаче.

„Морам да поменем добру сарадњу са Министартством пољопривреде захваљујући чијим напорима и раду је тај споразум заклучен, али и велику подршку Светског програма за храдну Уједињених нација за отварање нових тржишта за све српске пољоприврене производе“, додала је директорка „Жита Србије“.

Она је оценила да Србија нема великог простора за повећање количина кукуруза, али може произвести више пшенице.

„Србија је међу највећим светским произвођачима кукуруза са просечним приносом од око осам тона по хектару, и веће приносе од нас имају само они произвођачи који сеју генетски модификоване усеве.

На плану производње пшенице заостајемо за неким другим земљама, али су резултати све бољи због боље примене агротехничких мера, те је у том смислу могуће повећање приноса пшенице“, рекла је Савовић.

Оценила је како је отварање сваког новог тржишта добродошло, јер може утицати на подизање продуктивности и већу производњу.

Извор: Танјуг

Фото: Freeimages