Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Venčara ili gušavka, autohtona paprika idealna za sušenje

Venčara ili gušavka, autohtona paprika idealna za sušenje

752

Septembar je mesec paprike, i trajaće sve dok domaćice ne stave zimnicu, dok ne bude u teglama, u turšiji, u ajvaru. Možda dosadi i „bogu i narodu“, ali je jednostavno tako. Da ne bude dosadno, da nešto slučajno ne izostane, tu su i oni koji papriku nižu i suše. Jesu možda Leskovčani najpoznatiji po tome, ali radi se to i u drugim krajevima Srbije. U okolini Trstenika, u selu Odžaci, mladi poljoprivrednik Nikola Bošković, nizao je domaću autohtonu papriku čije seme je u nasledstvu porodice najmanje stotinu godina. Nikoli je ostalo od prababe.

– To je stara sorta paprike, još od moje parababe. Držim to seme, ona je laka, takozvana venčara, a zvali su je i gušavka jer je gore malo šira, pri vrhu kod drške. Seje se kao i svaka druga paprika, njeno seme se ne kupuje, samo ko ima domaće kod sebe. Stiže krajem avgusta i ima je do slane, samo što joj treba sunce da se osuši. Koristi se za punjenje i kao začinska mlevena ili tucana paprika. Imam i tu stupu ili čuturu kojom se pravi začinska mlevena ili tucana paprika, a mi kažemo čuka – rekao je Nikola za Dobro jutro.

Tekst: Z.D.