Vesela mašina Srboljuba Stamenkovića radi punom parom

Na kojoj god se jesenjoj seoskoj manifestaciji pojavi sa minijaturnom “veselom mašinom” iz koje curi rakija Srboljub Stamenković, iz sela Dubnica, kod Vranja, uvek izazove veliku pažnju posetilaca. Retko ko prođe pored njega, a da ne zastane da pogleda kako funkcioniše. Mnogi probaju rakiju i ispričaju se o pečenju sa njim.

Ovim poslom Srba se bavi skoro čitavog života, a otkako je otišao u penziju gotovo svo svoje slobodno vreme posvetio proizvodnji voća zasađenog na pola hektara. U zasadu su se našle jabuka ajdared, crveni i zlatni delišes, šljiva čačanka koje koristi za pečenje rakija.

– Ova godina je bila sušna i veoma je pogodovala voću. Sve vreme sam zalivao voćke izvorskom vodom koju sam još ’89 godine doveo sa obližnje planine. Iako je tokom instaliranja creva u dužini od dva kilometara bilo puno peripetija nikada nisam zažalio zbog toga jer se  svih ovih godina investicija baš isplatila – priča Srba.

Pored ove izvorske vode on u svom dvorištu ima i bunarsku i vodu sa gradskog vodovoda, tako da mu nije teško da tokom sezone pravljenja rakije sudove održava besprekorno čistim. Otuda i peče rakiju kao grom koju stanovnici Vranja kupuju za razorazne prilike, a čim je zaljuljaju u flaši i vide na vrhu prepoznatljivi venac onda znaju da je ona prava, pa se mnogo i ne cenkaju oko nje.

– Najbolja rakija za piće je ona koja ima 50 stepeni posle pečenja. Kada se ohladi ima koji stepen manje i tada je veoma pitka – kazuje Srba.Naš sagovornik rakiju pravi i od starih sorti grožđa koje uzgaja u porodičnom vinogradu starom sto godina. Otuda ne dozvoljava da mu zafali i jedna od njih. Kada vidi da neka ne može da se izbori sa starenjem onda on odmah polaže do nje mladicu kako bi je ponovo zapatio.

– Te sorte su i danas otpornije na bolesti. Zbog toga i ne zahtevaju poseban tretman zaštite od bolesti, a što mi omogućuje da napravim vino i rakiju odličnog kvaliteta – ističe na kraju zadovoljno Srba.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18