Vinari u Italiji i Francuskoj bacaju grožđe


Vodeće vinarije u Italiji i Francuskoj nameravaju da smanje proizvodnju vrhunskih vina iz predstojeće berbe grožđa kako bi poduprli cene, jer je pandemija korona virusa „ugušila“ prodaju i dovela do gomilanja zaliha, piše Tanjug.
Procenjuje se da će u Italiji domaća tražnja za vinom biti manja za gotovo trećinu, zbog višemesečnog prinudnog zatvaranja hotela, restorana i vinskih barova, i izostanka turista, prenosi Rojters.
Izvoz je takođe u padu, a proizvođači vina strahuju da će gubitak biti oko milijardu evra ove godine, ili 9,0 odsto od ukupne prodaje.
Rim, koji se zalaže za smanjenje proizvodnje za oko 5,0 posto u odnosu na 2019. godinu, izdvojio je 100 miliona evra za naknade vinogradarima koji treba da bace između 15 i 50 odsto ovogodišnjeg roda grožđa, ali udruženja proizvođača vina kažu da ta sredstva verovatno neće pokriti njihove gubitke.
Za vina u kategoriji visokog kvaliteta, kao što su Kjanti Klasiko i Proseko, uzgajivači mogu dobiti obeštećenje od 1.100 evra po hektaru zemlje na kojoj selektivno unište rod grožđa.
Neki elitni konzorcijumi, poput onog koji proizvodi Brunelo di Montalčino čija cena dostiže do 200 evra po boci, utvrdili su sopstvene proizvodne kvote.
Uzgajivači sorte Brunelo dogovorili su se o smanjenju proizvodnje iz predstojeće berbe za 12,5 procenata, a jedan izvor iz ove industrije kaže da su prodali tek polovinu od planiranih količina za 2020. godinu.
Mada Francuska nije donela program kompenzacija za vinare, berba šampanjskog grožđa koja počinje ovog meseca biće takođe manja, iako se vinarije i uzgajivači sorti za penušava vina još uvek nisu dogovori oko toga.
Francuski proizvođači šampanjca okupljeni u grupi CIVC procenjuju da će ove godine ostati neprodato čak 100 miliona boca, i da će promet biti manji za više od 1,7 milijardi evra. Prema njihovim podacima, u podrumima se na zalihama nagomilalo više od milijardu boca, što je potencijal za nekoliko godina prodaje.
Union de Mezon de Šampanj (UMC), koji zastupa interese vodećih šampanjskih kuća, uključujući Moe&Šandon i Dom Perinjon u vlasništvu kompanije LVMH, želi da se rod iz berbe 2020. sreže za 40 posto u odnosu na prošlu godinu.
Međutim, uzgajivači ne pristaju da bace više od 17 procenata ovogodišnjeg roda, navode lokalnim medijima.
PredsednikUMC-a Žan-Mari Belijer odbio je da komentariše pregovore, ali je rekao za Rojters da je uveren da će dogovor biti postignut na sastanku zakazanom za 18. avgust.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18