Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Винари у Италији и Француској бацају грожђе

Винари у Италији и Француској бацају грожђе

453


Водеће винарије у Италији и Француској намеравају да смање производњу врхунских вина из предстојеће бербе грожђа како би подупрли цене, јер је пандемија корона вируса „угушила“ продају и довела до гомилања залиха, пише Танјуг.
Процењује се да ће у Италији домаћа тражња за вином бити мања за готово трећину, због вишемесечног принудног затварања хотела, ресторана и винских барова, и изостанка туриста, преноси Ројтерс.
Извоз је такође у паду, а произвођачи вина страхују да ће губитак бити око милијарду евра ове године, или 9,0 одсто од укупне продаје.
Рим, који се залаже за смањење производње за око 5,0 посто у односу на 2019. годину, издвојио је 100 милиона евра за накнаде виноградарима који треба да баце између 15 и 50 одсто овогодишњег рода грожђа, али удружења произвођача вина кажу да та средства вероватно неће покрити њихове губитке.
За вина у категорији високог квалитета, као што су Кјанти Класико и Просеко, узгајивачи могу добити обештећење од 1.100 евра по хектару земље на којој селективно униште род грожђа.
Неки елитни конзорцијуми, попут оног који производи Брунело ди Монталчино чија цена достиже до 200 евра по боци, утврдили су сопствене производне квоте.
Узгајивачи сорте Брунело договорили су се о смањењу производње из предстојеће бербе за 12,5 процената, а један извор из ове индустрије каже да су продали тек половину од планираних количина за 2020. годину.
Мада Француска није донела програм компензација за винаре, берба шампањског грожђа која почиње овог месеца биће такође мања, иако се винарије и узгајивачи сорти за пенушава вина још увек нису договори око тога.
Француски произвођачи шампањца окупљени у групи ЦИВЦ процењују да ће ове године остати непродато чак 100 милиона боца, и да ће промет бити мањи за више од 1,7 милијарди евра. Према њиховим подацима, у подрумима се на залихама нагомилало више од милијарду боца, што је потенцијал за неколико година продаје.
Унион де Мезон де Шампањ (УМЦ), који заступа интересе водећих шампањских кућа, укључујући Мое&Шандон и Дом Перињон у власништву компаније ЛВМХ, жели да се род из бербе 2020. среже за 40 посто у односу на прошлу годину.
Међутим, узгајивачи не пристају да баце више од 17 процената овогодишњег рода, наводе локалним медијима.
ПредседникУМЦ-а Жан-Мари Белијер одбио је да коментарише преговоре, али је рекао за Ројтерс да је уверен да ће договор бити постигнут на састанку заказаном за 18. август.