Vinari u korak sa stanjem u ekonomiji

Pandemija virusa korona snažno je uticala na tržište. Paralelno sa smanjenim radom restorana usporen je i plasman vina. Sada se stanje menja, jer popuštaju restriktivne mere.

„Situacija u vinogradima je trenutno izvanredna. Nevremena je bilo u našem kraju, ali ne i štete, vlage ima dovoljno. Ranije sorte su precvetale i zdravstveno stanje zavisi od vinograda do vinograda, ali bih rekao da je dobro na osnovu toga što sam video“ rekao je vinogradar i vinar iz Iriga Sava Jojić.

Moraće da rade zelenu berbu. Ako želimo vrhunska vina, moraćemo da smanjujemo rod još dok je zeleno grožđe, a ko ne bude želeo da ide u premijer klasu, imaće baš obilje vina smatra vinogradar iz Iriga.

Ukoliko ne bude grada i vinske mušice, biće kvalitetnog vina.

„Naši propisi koji zahtevaju dobijanje oznake geografskog porekla dozvoljavaju 8.000 kg po hektaru. Optimalno opterećenje iznosi oko do 2 kg grožđa po čokotu.“ kaže Jojić.

Ovaj period je najlošiji za prodaju vina, a oporavak tržišta vina se očekuje, po njegovim rečima, polaskom dece u školu.

„Mi ćemo biti najsrećniji ako se protekla kriza izazvana koronom ne vrati a neka se tržište oporavi na prirodan način. Mi pratimo ekonomiju, ako se ona oporavlja i mi vinari ćemo biti bolje.“

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18