Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Vinarija Apatović – Pet generacija predanosti vinogradarstvu

Vinarija Apatović – Pet generacija predanosti vinogradarstvu

274

Vinarija Apatović iz Sremskih Karlovaca, čiji je vlasnik Branislav Apatović, može da se pohvali dugom tradicijom, budući da je on peta generacija vinara u porodici. Iako nije poznata tačna godina osnivanja, zna se da vinarija postoji još od 19. veka, što svedoči o kontinuitetu bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom u opštini sa najviše vinara po glavi stanovnika.

I ove godine svoja vina predstavili su posetiocima Karlovačke berbe grožđa, manifestacije poznate i kao Grožđebal, a posebno interesovanje vladalo je za njihovu tamjaniku koja se degustirala više od ostalih, bar je takav bio naš utisak.

Podrum vinarije Apatović se nalazi u ulici Mitropolita Stratimirovića broj 100, dok su vinogradi smešteni na Fruškoj gori, na potezu Veliki vrhovi, i prostiru se na gotovo dva hektara. Na ovim zasadima uzgajaju se sorte grožđa od kojih se prave vina poput „tamjanike“, „prokupca“ i „kaberne sovinjona“, a poseban ponos vinarije je sorta „sila“. Apatovići su, praktično, drugi na svetu sa komercijalnim zasadom ovog vina, koje su prvi posadili nakon što je ova sorta izašla s Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima.

– Naš brend je „sila“, koju smo prvi posadili posle Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Ponosni smo na to što smo tada bili prva vinarija sa komercijalnim zasadom ove sorte na svetu – kaže Branislav Apatović, naglašavajući značaj tradicije i inovacija koje spajaju prošlost i budućnost.

Vinarija godišnje proizvede između 12.000 i 15.000 litara vina, a osim u vinariji, vina se mogu pronaći i u nekoliko restorana u Sremskim Karlovcima.

– Planiramo da u bliskoj budućnosti proširimo vinograde sa novim zasadima „tamjanike“ i „sile“, ali i da postepeno širimo svoje prisustvo na tržištu. Zahvaljujući preporukama imamo priliku da izađemo iz Sremskih Karlovaca i na restorane u Beogradu i Novom Sadu. Raduje nas što se iz godine u godinu povećava broj ljudi koji se upoznaje sa našim vinima tokom Grožđebala, tako da su upravo konzumenti naših vina i njegovi najbolji promoteri – zaključuje Apatović.

Tekst i foto: Aleksej Buila