Vinarija “Milica” sledeće godine otvara vrata posetiocima

Aleksandrovačka župa, poznata po uzgajanju grožđa i proizvodnji vina, biće bogatija za još jednu vinariju do marta sledeće godine – vinariju “Milica”.

– Vinarija je kapaciteta do 20.000 litara godišnje. Osim podruma i prostorija namenjenih za proizvodnju vina, osmišljena je i degustaciona sala na koju se nadovezuje prostrana terasa sa pogledom na prelepe pejzaže Župe – kaže za eKapiju Milica Popović.

Kako dodaje, praveći vino godinama unazad za lične potrebe, ideja o proizvodnji i gradnji vinarije došla je prirodno i očekivano. Gradnja je planirana u selu Stanjevo, a objekat će biti bruto površine nešto više od 503 kvadratna metra.

U planu je da proizvodnja pretežno podrazumeva vina od autohtonih sorti vinove loze, karaterističnih za ovaj kraj. Vina koja su zastupljena u vinariji su tamjanika, prokupac, rizling i kupaža merloa, kabernea i prokupca.

– S obzirom na to da smo na početku, nemamo mnogo vinograda. Na onima koje imamo zastupljeni su italijanski rizling, prokupac i tamjanika. Trenutno tragamo za parcelama na kojima će biti postavljeni mladi zasadi – kaže Popovićeva.

Vina će izlagati na vinskim sajmovima i skupovima, a u planu je i plasiranje vina na tržište i kroz ugostiteljsku i trgovinsku granu privrede.

– Što se tiče bliže budućnosti, planovi su da završimo izgradnju vinarije, da ova proizvodna godina prođe dobro i da vino bude lepo prihvaćeno na tržištu. Planovi za dalju budućnost su unapređenje proizvodnje vina i marketinga same vinarije – navodi Milica Popović.

Izvor: eKapija

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18