Прошлост Сремских Карловаца, живописног градића на обронцима Фрушке горе, може се у континуитету пратити од XIV века. Као град, помиње се по први пут у писаним документима 1308. године. Данас су Карловци захваљујући својој славној прошлости остали важан културни и духовни центар српског народа. Исто тако, Карловци су и веома важан центар винарства и виноградарства.
Свега 15-ак километара од Новог Сада, а непун сат вожње од Београда, када вам је потребан опуштен провод, пожелите да дегустирате и купите одлична вина…Винарија Мрђанин се већ четири генерација бави виноградарством и винарством на обронцима Фрушке Горе, у Сремским Карловцима на потесу Церат. По породичном предању први чокоти су засађени половином 19. века. Иако постоји вековна породична трдиција узгоја винове лозе и производње вина, садашња генерација није засновала производњу на темељима предака.
Наиме они су 1988. године подигли винограде за своју душу на 220-250 метара надморске висине са фантастичним погледом на пола Бачке. Са експанзијом садње, производњом вина, али и куповином земље кренули су 2005. године. Породинча традација је тако након пар година подигнута на ниво савременог виноградарства и винарства. Данас винарија Мрђанин поседује 8 хектара винограда и произведе око 50.000 литара вина са тежњом да се виногради прошире и повећају капацитети винарије.
У циљу производње препознатљивих, типичних вина, карактеристичних за наше поднебље и нашу винарију, прерађују само грожђе из сопствених винограда. После селективне бербе, брза прерада грожђа почиње са хлађењем обраног рода, пажљивом одвајањем петељки, и благим пресовањем грожђа, а следи котролисана ферментација у прохромским судовима са хлађењем. После одређеног временског периода, одабрана вина се негују и одлежавају у барик бурадима.
У овом броју Вам представљамо:
Chardonnay
Бело суво вино
Сортни састав: Chardonnay 100%
Забелешка винара:
Једно од најпопуларнијих белих вина у свету. Вино је зеленкастожуте боје, складног односа алкохола и киселина, лепе сортне ароме и пуног воћног укуса.
Слагање с храном:
Ово вино најбоље прати фина предјела, главна јела од белих меса нарочито пикантна, рибе, морских плодова, тестенине, пизза па све до финих сирева и посластица.
Шардоне (франц. Chardonnay) је сорта белог грожђа која је једна од најтраженијих на свету.
Боље успева на сиромашнијем земљишту, али се прилагођава и другим типовима. Даје мале гроздове танке коже. Рано цвета и зри.
Води порекло из Бургундије у Француској, а данас је заступљено у виноградима широм света. Најбоље успева на кречњаку и креди. Укус Шардонеа подсећа на јабуку, диње и ананас.Chardonnay је једна од најважнијих компоненти у шампањцу. Шампањци са етикетом ‘blanc de blanc’ су начињени искључиво од Шардонеа.
Probus
Црвено суво вино
Сортни састав: Пробус 100%
Забелешка винара:
Вино Пробуса је карактеристичног, пријатног мириса, врло интензивно обојено, хармоничног укуса, богато. Перспективна је сорта за висококвалитетна црвена вина.
Слагање с храном:
Одлично прати јела од црвеног меса и дивљачи, рибе јачег укуса, сва пикантнија јела и плаве сиреве.
Пробус је сорта створена у Институту за Воћарство и виноградарство у Сремским Карловцима аутори су Др Драги Милисављевић, Др Сима Лазић и Др Владимир Ковач.
Добијен је укрштањем Кадарке и Каберне совињона а 1983 године сорта је призната.
Име је добила по римском цару (Маркус Аурелиус Пробус), који је у III веку наше ере обновио виноградарство на Фрушкој гори.
Bermet
Ароматизовано слатко вино
Сортни састав: Cabernet Franc 100%
Забелешка винара:
Ово специјално вино произведено претежно од сорте Cabernet Franc, обогаћено је са преко 20 врста лековитог биља и зачина. Произведено је на традиционалан начин, специјалитет је Сремских Карловаца.
Слагање с храном:
Служи се као аперитив, дижестив или десертно вино.
Миришљаво је, питко и осваја на први гутљај. Српске владике отварале су уз његову помоћ најудаљенија врата европских дворова, налазило се у винским картама бечких хотела у време Марије Терезије, а прича каже да је служено и на „Титанику“. Реч је о Бермету, најчувенијем вину из Сремских Карловаца, чија се тајна справљања преноси с колена на колено.
У архиву Српске академије наука и уметности у Сремским Карловцима налази се преко 30 докумената о производњи Бермета у 18. веку. У годишњим извештајима Павла Ненадовића, карловачког митрополита од 1749. до 1768. године, све је врло педантно пописано.
Rose
Розе суво вино
Сортни састав:Cabernet Sauvignon 100%
Забелешка винара:
Лепршаво, елегантно суво вино, светлоружичасте боје. Ово вино се одликује нежним букеом и хармоничним укусом.
Слагање с храном:
У њему се може подједнако уживати ако се конзумира као аперитив или уз лагане салате, предјела и десерте а одличан је пратилац јела од рибе, сувих меса, али и јела са роштиља.
Технологија производње розе вина је готово идентична технологији производње белих вина. Једина разлика се јавља у дужини мацерације јер беле сорте могу мацерирати у пнеуматској преси и 24 часа док би боја била прејака код розеа ако би црне сорте толико дуго мацерирале. Због тога мацерација за розе треба да траје од нула до 2 сата за розеа нежне ‘провансалске’ боје, зависно од сорте. У том смислу један добро зрео Cabernet Sauvignon не треба уопште да мацерира ако се жели нежна нијанса розеа, док један недозрели Хамбург може да остане и неколико сати у друштву са покожицом.
Добро јутро број 556 – Август 2018.