VINARIJA VOJNOVIĆ: Korak po korak – 40.000 litara

Neretko se priča o tome da zemlju nema ko da obrađuje, jer mladi u Srbiji danas nisu zainteresovani za poljoprivredu, niti za ostanak u ruralnim sredinama, te se gazdinstva, koja su se prenosila generacijski, gase, a usevi ostaju neorani i zakorovljeni. Primer Novosađanke Tijane Vojnović govori o tome da stvari nisu toliko crne i da ipak ima mladih koji žele da nastave porodični biznis, te da tradicionalnu proizvodnju unaprede savremenim tehnologijama i umećima. Znanje, stečeno na fakultetu, ona je iskoristila za razvoj porodične vinarije.

Piše: Tanja Prolić

Vinariju Vojnović osnovao je njen otac 2016. godine, iz potpune i čiste ljubavi prema vinu. Na samom početku je iz hobija proizvodio vino, narodski rečeno „za svoju dušu”. Baš u tom periodu bilo je vreme da naša sagovornica upiše fakultet, te se prirodno namestilo i njeno opredeljenje za tehnologiju.

Vino je za mene umetnost

– Bez velikih ambicija, krenuli smo u priču polako i strpljivo, ulagali postepeno i pažljivo. Korak po korak, danas smo došli do 7 hektara vinograda u sopstvenim zasadima i vinarije kapaciteta 40.000 litara vina godišnje. Vinogradi se nalaze u selu Ljuba, na obroncima Fruške gore, dok se proizvodnja vina odvija u Begeču. Ambicije sada rastu i želja nam je da proširimo asortiman sadnjom pre svega autohtonih, domaćih sorti vinove loze. Za sada proizvodimo grašac beli, rajnski rizling, muskat hamburg, merlo, kaberne i probus – kaže je Tijana Vojnović za “Dobro jutro”.

Dodaje da je strast prema vinarstvu došla je prirodno, nakon upisivanja Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Shvatila je da je neophodno uložiti dosta dodatnog rada, te je upisala i kurs za somelijere, radila prakse u drugim, mnogo većim vinarijama, organizovala tribine na temu vinske kulture, odlazila u Francusku na kurseve koji se tiču i malo širih aspekata same proizvodnje vina.

– Baviti se tehnologijom vina jednostavno mora da podrazumeva i poznavanje somelijerskih veština, kako bi se proizvodnja unapredila i kako bi se oslušnule impresije potrošača, odnosno svih ljubitelja vina. Vino je ze mene umetnost i jedan kreativni način izražavanja – ističe ova mlada Novosađanka.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18