Vinarstvo i gastroturizam Fruške gore

Fond Evropski poslovi inicirao je sastanak sa predstavnicima pokrajinskih sekretarijata za privredu i poljoprivredu kao i sa Udruženjem vinara i vinogradara „Srem Fruška gora“ kako bi zajednički radili na razvoju turizma na Fruškoj gori.

U toku je izrada nove strategije razvoja turizma u Vojvodini, a gastroturizam i vinarstvo neki su od njenih delova. Iako je prethodnih decenija razvoj vinarstva u Vojvodini vidan, proizvođači kažu da smo još uvek na početku.

Gordan Bašić, predsednik Udruženja vinara i vinogradara  Srem-Fruška gora kaže:

„Ja sam siguran da ćemo uz podršku Pokrajine dobiti ubrzani pogon da možemo da ubrzamo proizvodnju, pripremimo kapacitete da bi svi oni mogli da vide gde vino nastaje u prijatnom ambijentu“.

Ideja je da se umreže ugostitelji, vinari, proizvođači hrane, i da se naprave turistički proizvodi i promovišu.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam kaže:

„Jedinstven turistički program da imate infrastrukturu smeštaj da kada odete pričate lepo o toj destinaciji“.

Za razvoj vinarstva i vinogradarstva potreban je novac. Prethodnih godina ti proizvođači sredstva su dobijali i na pokrajinskim i na republičkim konkursima.

Aleksandar Simurnić, direktor fonda Evropski poslovi kaže:

„Fond da pokuša da obezbedi sredstva iz evopskih fondova …drugi deo iz lokalne APV i republičke vlade“.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu ističe:

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i privredu zajedničkim delovanjemi racionalnim raspoređivanjem sredstava treba da dovedu do razvoja na nivou pokrajine“.

Na sastanku je najavljeno da će za oko mesec dana biti objavljen novi konkurs sekretarijata za poljoprivredu sa budžetom od 50 miliona dinara, namenjen proizvođačima vina i rakije.

Izvor: RTV

Foto: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime