Насловна РАЗНО Vino i rakija sirovine za medicinski alkohol

Vino i rakija sirovine za medicinski alkohol

475

Godinama unazad kompanija „Navip“ je u stečaju, a 350.000 litara vina u Petrovaradinu  koje joj je pripadalo, odavno je preuzela Direkcija za imovinu. Te količine preuzeće država i za nekoliko dana „Vino Župa“ iz Aleksandrovca preradiće ih u alkohol jačine 75 procenata koji će do bolnica i medicinskih centara stići za nepunih 10 dana.

Kako su za Novosti rekli u ovoj Direkciji, reč je belom vinu i vinu za destilaciju.

-U pitanju je količina od 339.058 litara koju će „Vino Župa“ prevoziti svojim cisternama i preraditi destilate u čist medicinski alkohol. Sve će, o sopstvenom trošku, zapakovati za potrebe bolnica, navode u Direkciji.

Sem toga, Direkcija za imovinu još jednu količinu alkoholnih destilata stečenih u državnu svojinu iz poreskog postupka, staviće po hitnom postupku na raspolaganje za dalju destilaciju u medicinski alkohol u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Vlada Srbije odobrila je da se sav alkohollni destilat i rakije koje se nalaze u Subotici, pretvore u medicinski alkohol. U Direkciji kažu da će biti prerađeno:

– šljiva, destilat u rinfuzi, 76,7%, u količini od 23.469 litara

– viljamovka, destilat u rinfuzi, 72,53%, u količini od 4.136 litara

– dunja, rakija u rinfuzi, 73%, u količini od 6.300 litara i

– jabuka, rakija u rinfuzi 76,2%, u količini od 1.610 litara, nemanjuje se za destilaciju u alkohol-etanol 75%.

Predsednik grupacije za rakiju Srbije, Ivan Urošević, rekao je da od 350.000 litara vina može da se dovije oko 4.500 litara alkohola jačine 70 procenata. Ta količina vina mogla bi da se preradi za pet do sedam dana. Medicinski alkohol mogao bi da se dobije i od voćne rakije, odnosno od svega što u sebi sadrži etanol. Ipak, kada su voćni destilati u pitanju, u njima postoji dosta primesa koji su rastvarači, za razliku od čistog etanola. Zbog toga bi takav alkohol bio dobar samo za dezinfekciju radnih površina, ne i za dezinfekciju ljudi i ruku, prenosi sajt E-kapija.

J. Bajšanski