Насловна ВЕСТИ Вино и ракија сировине за медицински алкохол

Вино и ракија сировине за медицински алкохол

26

Годинама уназад компанија „Навип“ је у стечају, а 350.000 литара вина у Петроварадину  које јој је припадало, одавно је преузела Дирекција за имовину. Те количине преузеће држава и за неколико дана „Вино Жупа“ из Александровца прерадиће их у алкохол јачине 75 процената који ће до болница и медицинских центара стићи за непуних 10 дана.

Како су за Новости рекли у овој Дирекцији, реч је белом вину и вину за дестилацију.

-У питању је количина од 339.058 литара коју ће „Вино Жупа“ превозити својим цистернама и прерадити дестилате у чист медицински алкохол. Све ће, о сопственом трошку, запаковати за потребе болница, наводе у Дирекцији.

Сем тога, Дирекција за имовину још једну количину алкохолних дестилата стечених у државну својину из пореског поступка, ставиће по хитном поступку на располагање за даљу дестилацију у медицински алкохол у сврху борбе против коронавируса.

Влада Србије одобрила је да се сав алкохоллни дестилат и ракије које се налазе у Суботици, претворе у медицински алкохол. У Дирекцији кажу да ће бити прерађено:

– шљива, дестилат у ринфузи, 76,7%, у количини од 23.469 литара

– виљамовка, дестилат у ринфузи, 72,53%, у количини од 4.136 литара

– дуња, ракија у ринфузи, 73%, у количини од 6.300 литара и

– јабука, ракија у ринфузи 76,2%, у количини од 1.610 литара, немањује се за дестилацију у алкохол-етанол 75%.

Председник групације за ракију Србије, Иван Урошевић, рекао је да од 350.000 литара вина може да се довије око 4.500 литара алкохола јачине 70 процената. Та количина вина могла би да се преради за пет до седам дана. Медицински алкохол могао би да се добије и од воћне ракије, односно од свега што у себи садржи етанол. Ипак, када су воћни дестилати у питању, у њима постоји доста примеса који су растварачи, за разлику од чистог етанола. Због тога би такав алкохол био добар само за дезинфекцију радних површина, не и за дезинфекцију људи и руку, преноси сајт Е-капија.

Ј. Бајшански