Vino od borovnice sve traženije

Mladi elektroinženjer Slavko Šević, u Gornjoj Šatornji kod Topole odlučio je da na dedovini gaji borovnicu. Iako većina  proizvođača borovnicu prodaje u svežem stanju, on je odlučio da polovinu roda prerađuje.

– U poslednje vreme veliko je interesovanje za vinom od borovnice. Dobro je za krvnu sliku, cirkulaciju, i uopšte za zdravlje. Parira nekada jedinom i najpopularnijem voćnom vinu od kupine, koje takođe pravimo.  Ujedno na tom imanju, koje smo porodično oživeli, od borovnice pravimo i rakiju, koja je prošle godine na Oplenačkoj berbi osvojila zlatnu medalju -kaže Slavko Šević za Dobro jutro.

Ševići prave i džem od borovnice i cede sokove. Imaju zasad od 20 ari i to je ovom elektroinženjeru, koji ima stalni posao u Kragujevcu neka vrsta alternativnog prihoda, koji bi u budućnosti mogao da preraste u primarni.

-Ta zemlja je moja dedovina. Odlučio sam se za borovnicu jer je izuzetno zdrava i bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima. Istovremeno je i tražena na tržištu. Imamo 600 sadnica sorte djuk. Na imanju imamo još voća, te i od njega pravimo slatku zimnicu. Naravno, sve je bez aditiva i konzervanasa. Što se borovnice tiče, nekako je odlučeno da polovinu roda prodajemo u svežem stanju za konzum, a sa drugom polovinom da pravimo proizvode koji će biti naš zaštitini znak – dodaje Šević.

Slavko je borovnicu počeo da gaji 2021. godine. Zadovoljan je dosadašnjim napretkom, pa planira da proširi zasad u Gornjoj Šatornji, koja ima dobar geografski položaj i klimu za ovu voćnu vrstu.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18