Vino od borovnice sve traženije

Mladi elektroinženjer Slavko Šević, u Gornjoj Šatornji kod Topole odlučio je da na dedovini gaji borovnicu. Iako većina  proizvođača borovnicu prodaje u svežem stanju, on je odlučio da polovinu roda prerađuje.

– U poslednje vreme veliko je interesovanje za vinom od borovnice. Dobro je za krvnu sliku, cirkulaciju, i uopšte za zdravlje. Parira nekada jedinom i najpopularnijem voćnom vinu od kupine, koje takođe pravimo.  Ujedno na tom imanju, koje smo porodično oživeli, od borovnice pravimo i rakiju, koja je prošle godine na Oplenačkoj berbi osvojila zlatnu medalju -kaže Slavko Šević za Dobro jutro.

Ševići prave i džem od borovnice i cede sokove. Imaju zasad od 20 ari i to je ovom elektroinženjeru, koji ima stalni posao u Kragujevcu neka vrsta alternativnog prihoda, koji bi u budućnosti mogao da preraste u primarni.

-Ta zemlja je moja dedovina. Odlučio sam se za borovnicu jer je izuzetno zdrava i bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima. Istovremeno je i tražena na tržištu. Imamo 600 sadnica sorte djuk. Na imanju imamo još voća, te i od njega pravimo slatku zimnicu. Naravno, sve je bez aditiva i konzervanasa. Što se borovnice tiče, nekako je odlučeno da polovinu roda prodajemo u svežem stanju za konzum, a sa drugom polovinom da pravimo proizvode koji će biti naš zaštitini znak – dodaje Šević.

Slavko je borovnicu počeo da gaji 2021. godine. Zadovoljan je dosadašnjim napretkom, pa planira da proširi zasad u Gornjoj Šatornji, koja ima dobar geografski položaj i klimu za ovu voćnu vrstu.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno