Vino odležalo sa listom marele

Mnoge vinarije mogu da se pohvale dugom tradicijom proizvodnje vina, ali samo retke da su im preci još 1729. godine uzgajali vinovu lozu i pravili rajski nektar. Vinarija Živković iz Kličevca ima i pisani dokument kojim to potvrđuje. Ilija, jedan od najmlađih Živkovića, pričao je za „Dobro jutro“, o nasleđu i predstavio najnoviji proizvod – „Klasu“, vino odležalo sa listom višnje.

– Vinarija Živković na tržištu postoji od 2004. godine. Imamo pisani dokument koji se čuva od 1729. godine u kome piše da se naša porodica u to doba bavila proizvodnjom vina. Ono što danas predstavljamo širom Srbije je dezertno vino koje smo izbacili na tržište ove godine. Proizvodimo ga od našeg kaberne sovinjona i merloa, koje u svom sazrevanju i odležavanju dodatno odležava sa listom višnje – priča Ilija, napominjući da su dugo tražili način da iskoriste visok sadržaj antioksidanasa u svom vinu, dok nisu došli do rešenja – lista višnje.

Tajna u mareli

– List višnje se ubira ručno i jako je bitno da bude u celosti. To se radi krajem proleća u maju, junu, pre nego što izađu prvi plodovi jer tada ima najviše arome u sebi. Ideja za crvenu klasu je potekla od toga što smo još 2017. godine dobili rezultate hemijske analize našeg crvenog vina, koji su pokazali visok sadržaj antioksidanata. Godinama smo u saradnji sa profesorima Hemijskog fakulteta razmišljali kako to možemo da iskoristimo i onda se rodila ideja da vino uparimo sa listom višnje, koji takođe, ima visok sadržaj antioksidanata u sebi, a između ostalog i predivne arome koje mogu da se osete pri degustaciji – za slatko desertno vino par je bila, naravno, najslađa višnja – marela.

– U procesu razvoja mi smo probali sa par različitih vrsta višnje i na kraju smo se odlučili za marelu. U pitanju je domaća, organska proizvodnja manjih razmera. Imamo odličnu saradnju sa proizvođačima, ali to nije tipična saradnja, jer vam neko dobavlja listove višnje koji su ručno brani. Mnogo je posla i pažnje posvećeno tome. To je nešto novo u vinskom svetu – a kakav je proces i kada se list višnje stavlja, nije tajna. Ilija sa zadovoljstvom priča o tome.

– Vino odležava nekih godinu i po dana i tek kada je sazrelo onda se list višnje stavlja. Mi sva naša vina ostavljamo da odležavaju u prohromskim cisternama, odnosno u inoksu, pa tako i ovo specijalno desertno vino. Znači, odmah nakon branja, tih prvih dan – dva list se stavlja – nakon stavljanja lista vino ponovo odležava i to okrenuto cisternom ka suncu.

Sunce budi ukus

– Odležava sigurno još nekoliko meseci, a bitno je i da u tom prvom periodu bude izloženo suncu, tačnije da cisterna bude izložena suncu. Mi pratimo te temperature, jer ne sme da pređe određeni stepen – krajnji proizvod, sladak, ukusan, mirisan i za desertno vino prilično jak, odlično se slaže uz domaće kolače.

– Kada se pije pojedinačno bez deserta, onda se pije hladnije nekih 14-16 stepeni, a kada se pije uz neki desert onda bi trebalo da bude malo toplije, možda 18, 19 stepeni, kao što je inače za crveno vino. Odlično ide uz domaće vanilice i generalno uz deserte – i kako je specifično po nastajanju tako je, ovo vino specifično i po klasi.

– Ideja za ime „Klasa“ je došla kada smo radili deklaraciju proizvoda, jer nije moglo po svojim karakteristikama da se svrsta u bilo koju postojeću klasu. I onda je otišlo u to specijalno desertno vino – rekao je Ilija Živković za „Dobro jutro“.

Piše: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18