Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Vino odležalo sa listom marele

Vino odležalo sa listom marele

243

Mnoge vinarije mogu da se pohvale dugom tradicijom proizvodnje vina, ali samo retke da su im preci još 1729. godine uzgajali vinovu lozu i pravili rajski nektar. Vinarija Živković iz Kličevca ima i pisani dokument kojim to potvrđuje. Ilija, jedan od najmlađih Živkovića, pričao je za „Dobro jutro“, o nasleđu i predstavio najnoviji proizvod – „Klasu“, vino odležalo sa listom višnje.

– Vinarija Živković na tržištu postoji od 2004. godine. Imamo pisani dokument koji se čuva od 1729. godine u kome piše da se naša porodica u to doba bavila proizvodnjom vina. Ono što danas predstavljamo širom Srbije je dezertno vino koje smo izbacili na tržište ove godine. Proizvodimo ga od našeg kaberne sovinjona i merloa, koje u svom sazrevanju i odležavanju dodatno odležava sa listom višnje – priča Ilija, napominjući da su dugo tražili način da iskoriste visok sadržaj antioksidanasa u svom vinu, dok nisu došli do rešenja – lista višnje.

Tajna u mareli

– List višnje se ubira ručno i jako je bitno da bude u celosti. To se radi krajem proleća u maju, junu, pre nego što izađu prvi plodovi jer tada ima najviše arome u sebi. Ideja za crvenu klasu je potekla od toga što smo još 2017. godine dobili rezultate hemijske analize našeg crvenog vina, koji su pokazali visok sadržaj antioksidanata. Godinama smo u saradnji sa profesorima Hemijskog fakulteta razmišljali kako to možemo da iskoristimo i onda se rodila ideja da vino uparimo sa listom višnje, koji takođe, ima visok sadržaj antioksidanata u sebi, a između ostalog i predivne arome koje mogu da se osete pri degustaciji – za slatko desertno vino par je bila, naravno, najslađa višnja – marela.

– U procesu razvoja mi smo probali sa par različitih vrsta višnje i na kraju smo se odlučili za marelu. U pitanju je domaća, organska proizvodnja manjih razmera. Imamo odličnu saradnju sa proizvođačima, ali to nije tipična saradnja, jer vam neko dobavlja listove višnje koji su ručno brani. Mnogo je posla i pažnje posvećeno tome. To je nešto novo u vinskom svetu – a kakav je proces i kada se list višnje stavlja, nije tajna. Ilija sa zadovoljstvom priča o tome.

– Vino odležava nekih godinu i po dana i tek kada je sazrelo onda se list višnje stavlja. Mi sva naša vina ostavljamo da odležavaju u prohromskim cisternama, odnosno u inoksu, pa tako i ovo specijalno desertno vino. Znači, odmah nakon branja, tih prvih dan – dva list se stavlja – nakon stavljanja lista vino ponovo odležava i to okrenuto cisternom ka suncu.

Sunce budi ukus

– Odležava sigurno još nekoliko meseci, a bitno je i da u tom prvom periodu bude izloženo suncu, tačnije da cisterna bude izložena suncu. Mi pratimo te temperature, jer ne sme da pređe određeni stepen – krajnji proizvod, sladak, ukusan, mirisan i za desertno vino prilično jak, odlično se slaže uz domaće kolače.

– Kada se pije pojedinačno bez deserta, onda se pije hladnije nekih 14-16 stepeni, a kada se pije uz neki desert onda bi trebalo da bude malo toplije, možda 18, 19 stepeni, kao što je inače za crveno vino. Odlično ide uz domaće vanilice i generalno uz deserte – i kako je specifično po nastajanju tako je, ovo vino specifično i po klasi.

– Ideja za ime „Klasa“ je došla kada smo radili deklaraciju proizvoda, jer nije moglo po svojim karakteristikama da se svrsta u bilo koju postojeću klasu. I onda je otišlo u to specijalno desertno vino – rekao je Ilija Živković za „Dobro jutro“.

Piše: Zorica Dragojević