Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Вино представља стил живота

Вино представља стил живота

ЂУРЂИЦА ЈОЈИЋ, ДИРЕКТОРКА ВИНАРИЈЕ „МАЧКОВ ПОДРУМ“

213

За винограде и производњу вина породицу Јојић веже дуга породична традиција. Како каже извршна директорка винарије „Мачков подрум“ Ђурђица Јојић, све је почело с римским императором Пробусом.

  • Шалу на страну, фрушкогорско виногорје има заиста дугу и богату традицију. У винском Срему подразумевало се да свака домаћинска кућа има винограде и вино, те је то био случај и с нашом породицом. Ми смо, истражујући порекло породице, наишли на запис у црквеним књигама да су се наши преци још у 19. веку бавили гајењем грожђа и производњом вина – каже Ђурђица. – Мачков подрум има око 30 хектара винограда, на 2 шира локалитета.

Шпицнаме као име фирме

У нашем крају свака породица има свој надимак или „шпицнаме“. Оно је чак и значајније од формалног презимена – каже Ђурђица Јојић. – Јојићи имају надимак Мачкови. Моја бака је, на пример, у Иригу била позната као Ђуђа Мачкова, оца знају као Бату Мачка. Кад смо отварали винарију, просто нам је било нормално да је назовемо „Мачков подрум“. А уз то је упечатљиво и лако памтљиво.

А све је добило нови ток за породицу Јојић почетком двехиљадитих, када је сазрела идеја да се поново озбиљније позабаве винарством.

– Ја сам у то време живела и радила у Италији и доста смо сарађивали са стручњацима из северне Италије. Италија је већ неколико година светски лидер у винском свету, не само по произведеној количини вина, већ и по иновативним решењима у технологији. Ми смо посећивали престижне сајмове у Милану, Болоњи, доста смо обилазили винарије и винограде, учили. Међу првима у Србији применили смо неке методе које су данас стандардна пракса. Трудили смо се од почетка да очувамо традиционалне вредности, али на један модеран начин, користећи све уштеде и побољшања које омогућавају модерне техника и технологија.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us