Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Vinogradari priželjkuju zahlađenje

Vinogradari priželjkuju zahlađenje

247

Vinogradari u okolini Rekovca privode kraju rezidbu i nadaju se zahlađenju. Trenutne vremenske prilike ne pogoduju vinovoj lozi, jer na temperautri od 20 stepeni sokovi u lozi mogu da krenu, kad im vreme nije.

– Generalno je bila blaga zima, što i nije baš dobro, kao ni ove visoke temperature u februaru, koje mogu da pokrenu sokove u lozi. Rezidba je pri kraju, a dolazi nam i mart, za koji se nikad ne zna kako će da prođe – kaže Marija Miletić Simić, vinarka iz Oparića kod Rekovca.

Biljana Đorđević iz vinarije Agatija iz sela Rabrenovac je, takođe, zabrinuta zbog toplog vremena za ovo doba godine.

– Temperature od 20 stepeni nisu dobre, jer sokovi kreću i tada dolazi, kako mi vinogradari kažemo, do kapanja.  Idealno bi bilo da temperature padnu već sada u februaru i da se tako nastavi i u martu. Kao i svake godine, nadamo se dobroj godini, ako ne bude velikih nepogoda kao prošle godine i velike vlage -kaže Đorđević.

Levačko vinogorje poznato je po tome što podjednako dobro uspevaju skoro sve  sorte grožđa. Nekada je u bivšoj Jugoslaviji okolina Rekovca bila jedan od stubova vinarstva, zbog izuzetnih klimatskih uslova, koje se porede sa Bordoom u Francuskoj.

– Međutim, klima se u poslednje vreme menja. Zime su se maltene izgubile. Ranije su se sokovi iz loze povlačili  u oktobru i novembru,  pa se sa rezidbom i počinjalo ranije. Zbog toplog vremena za rezidbu je sada vreme mnogo kraće, i to se nadoknađuje pojačanom radnom snagom, kako bi se taj posao završio po planu. Do prve nedelje marta zimska rezidba mora da se okonča, jer će loza krenuti da se budi. Sada na polovini februara imamo temperature od preko 15 stepeni. Zemljište se zagreva i dolazi do ponovne pojave sokova – kaže Sara Đorđević, direktorka vinarije Levač iz Rekovca.

Tekst i foto: Biljana Nenković