Vinogradari, zaštitite vinovu lozu

Na području Srbije, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, vinova loza se nalazi u fazi od tri lista razvijena do faze cvast jasno vidljiva (BBCH 13-53).

Vizuelnim pregledima vinograda na lastarima zaraženim gljivom prouzrokovačem crne pegavosti vinove loze  registruje se prisustvo piknida iz kojih će u uslovima vlaženja doći do oslobađanja piknospora.

U zasadima gde su registrovani simptomi ovog patogena, preporučuje se tretman pre najavljenih padavina, nekim od sledećih fungicida:

Mankogal 80, Dithane 45 M, Mankogal 80, Mankogal ekstra (mankozeb) u koncentraciji od 0,2 do 0,25%.

Uslovi u predhodnom periodu bili su povoljni za razvoj prouzrokovača pepelnice vinove loze  ). U zasadiima vinove loze koji se nalaze u fazi razvoja cvasti, naročito kod osetljivog sortimenta na pepelnicu poput sorti Frankovka, Župljanka, Šasla, Muskat Otonel, Šardone i dr., preporučuje se primena fungicida Karathane gold 350 E (meptildinokap) u dozi od 0,4 do 0,5 l/ha.

U vinogradima je u toku let leptira i početak polaganja jaja prve generacije pepeljastog grožđanog moljca. Najveće brojnosti ove štetočine se registruju u Fruškogorskom, Vršačkom, Potiskom, Župskom i Smederevskom vinogorju. U cilju zaštite vinove loze od ove štetočine, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipermetrin) u koncentraciji od 0,015% do 0,03%.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18