Vinova loza je inteligentna biljka

Dobro vino se rađa u vinogradu, a u vinarijama se može samo – pokvariti. To je maksima poznatog subotičkog proizvođača vina Lasla Bonija.

Pred slavu zaštitnika vinara i gostioničara, vinova loza u regionu Subotice u dobroj kondiciji dočekaće svoje uzgajivače koji će je proveriti pred rezidbu. Inteligentna biljka, koja podnosi temperaturu i do minus dvadeset ima iza sebe blagu zimu, bez perioda velikih minusa i gotovo bez perioda snežnog pokrivača. Prvi presek lastara daće ovdašnjim vinarima mnogo razloga za zadovoljstvo.

„Vidimo da ima lepu zelenkastu boju. Znači, to je jedna zdrava boja, nije došlo do smrzavanja, da je živa. Kada pogledamo pupoljke, isto se vidi da je zeleno, znači loza je odlično prezimila, za sada nema nikakvih posebnih problema, ali mi sada samo možemo da kažemo kako je prezimila, a šta će biti do jeseni, naravno, to je teško predvideti, ali start je dobar, to je bitno, da možemo očekivati neke pozitive i u ovoj godini“ objasio je Boni.

Za pokretanje vegetacije potrebno je da spoljašnja temperature bude u kontinuitetu iznad deset stepeni.

Iako je i prošla zima bila blaga, vegetacija je upravo iz tog razloga kasnila mesec dana, zbog čega je period do sazrevanja bio kraći, što je ostavilo svoje posledice, tako da je u subotičko-horgoškom vinskom regionu prošla bila prosečna godina u proizvodnji vina.

„Priroda može da ubrza taj proces, ali ne može za dva meseca, tri meseca nadoknaditi. Ipak, to je tačno da je grožđe po kvalitetu bilo zdravo, tu nije bilo problema, bilo je dosta šećera i kiseline, ali fenološki nije bila zrela. To će se kasnije odraziti u vinu, pogotovo kod crnih vina. Bele sorte su kraćeg sazrevanja, manje se primeti kod belih vina, ali kod crnih vina trebalo je jako paziti sa maceracijom, sa tehnologijom, da dobijemo ipak nešto, odnosno da izvučemo maksimum iz toga“- dodaje on.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18