Virtemberg caruje Vojvodinom

U Vojvodini, decenijama je najviše gajena cigaja, ali su je poslednjih decenija i većini zapata severne srpske pokrajine potisnuli virtebmerg i il de frans. Razlog za ovu promenu, kažu stručnjaci, jeste nedostatak kvalitetnih pašnjaka.

U takvim uslovima, prva rasa koja je pre skoro četiri decenije počela da zamenjuje cigaju bila je virtemberg. Nastala je u Nemačkoj, ali se ubrzo proširila po svetu, zbog mesnatosti i dobrih proizvodnih osobina. Reč je o krupnoj ovci, živahnog temperamenta. Ženke su teške od 70  do 75 kilograma, mužjaci od 100 do 120. Randman mesa kod ugojenih jagnjadi je od 52 do 56 %, a može biti i do 60 %. Kod odraslih ovaca randman mesa je od 47-48 %. Prirast jagnjadi u tovu je 300-400 grama. Meso je ukusno, uz malo loja, više mramorirano. Ovce su ranostasne, polno sazrevaju sa 6-8 meseci, ali se prvi pripust praktikuje s oko godinu dana. Obično se rađaju jedinčad, ali nisu retki ni blizanci, te je godišnji procenat jagnjenja po ojagnjenoj ovci od 120 do 150 %.

Virtemberg je krupna rasa ovaca, snažne konstitucije, živahnog temperamenta, otporna, mesnata i lako se aklimatizuje. Ova nemačka rasa ovaca uzgaja se najčešće za proizvodnju vune, mesa, mada je i proizvodnja mleka dobro izražena. Karakteristično je da za razliku od većine drugih rasa, virtemberg jagnjad, ne doživljavaju zaustavljanje prirasta kada dostignu težinu od 30 do 35 kilograma. Takođe, virtemberg ovnovi lako i relativno brzo dostižu preko 100 kilograma, dok ovca dostiže oko 60-80 kilograma. Prinos vune po virtemberg ovci iznosi 4-4,5 kg, a kod ovnova 6-8 kg. Virtemberg ovce mogu da proizvedu i do 150 litara mleka u toku laktacije od 6 meseci. Međutim, kod nas se ređe muzu, već se mleko češće koristi za odgoj jagnjadi.

U pašnjačkom uzgoju ova rasa pokazuje puni potencijal, te nije slučajno da je najzastupljenija u Vojvodini. Ipak, valja napomenuti da ovoj rasi ne odgovaraju pašnjaci koji su često poplavljeni i vlažni, gde se javlja problem metilja.  Usled manjka pašnjaka i tokom zime virtemberg ovce se najčešće drže u staji, u zatvorenom objektu, uz povremeno puštanje na pašu tokom proleća. Kod ovaca, iako to ponekad ljudi manje obraćaju pažnju, važan je i odgoj i da ovce budu pitome, lake za rad.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18