Насловна РАЗНО Виртемберг царује Војводином

Виртемберг царује Војводином

257

У Војводини, деценијама је највише гајена цигаја, али су је последњих деценија и већини запата северне српске покрајине потиснули виртебмерг и ил де франс. Разлог за ову промену, кажу стручњаци, јесте недостатак квалитетних пашњака.

У таквим условима, прва раса која је пре скоро четири деценије почела да замењује цигају била је виртемберг. Настала је у Немачкој, али се убрзо проширила по свету, због меснатости и добрих производних особина. Реч је о крупној овци, живахног темперамента. Женке су тешке од 70  до 75 килограма, мужјаци од 100 до 120. Рандман меса код угојених јагњади је од 52 до 56 %, а може бити и до 60 %. Код одраслих оваца рандман меса је од 47-48 %. Прираст јагњади у тову је 300-400 грама. Месо је укусно, уз мало лоја, више мраморирано. Овце су раностасне, полно сазревају са 6-8 месеци, али се први припуст практикује с око годину дана. Обично се рађају јединчад, али нису ретки ни близанци, те је годишњи проценат јагњења по ојагњеној овци од 120 до 150 %.

Виртемберг је крупна раса оваца, снажне конституције, живахног темперамента, отпорна, месната и лако се аклиматизује. Ова немачка раса оваца узгаја се најчешће за производњу вуне, меса, мада је и производња млека добро изражена. Карактеристично је да за разлику од већине других раса, виртемберг јагњад, не доживљавају заустављање прираста када достигну тежину од 30 до 35 килограма. Такође, виртемберг овнови лако и релативно брзо достижу преко 100 килограма, док овца достиже око 60-80 килограма. Принос вуне по виртемберг овци износи 4-4,5 кг, а код овнова 6-8 кг. Виртемберг овце могу да произведу и до 150 литара млека у току лактације од 6 месеци. Међутим, код нас се ређе музу, већ се млеко чешће користи за одгој јагњади.

У пашњачком узгоју ова раса показује пуни потенцијал, те није случајно да је најзаступљенија у Војводини. Ипак, ваља напоменути да овој раси не одговарају пашњаци који су често поплављени и влажни, где се јавља проблем метиља.  Услед мањка пашњака и током зиме виртемберг овце се најчешће држе у стаји, у затвореном објекту, уз повремено пуштање на пашу током пролећа. Код оваца, иако то понекад људи мање обраћају пажњу, важан је и одгој и да овце буду питоме, лаке за рад.

Р.Д.Ј.