Насловна ВЕСТИ2 Više para na konkursu, ali nema prigovora

Više para na konkursu, ali nema prigovora

272

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je ukupan fond podrške stočarima u okviru takozvanog programa 50:40:10 povećan tri puta.

Iznos koji je opredeljen za sprovođenje drugog javnog poziva u okviru konkursa 50:40:10 prvobitno je bio 360.000.000 dinara. S obzirom na veliku zainteresovanost, iskazanu u broju pristiglih prijava, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da uveća budžet, i to za dodatnih 860.000.000 dinara. Ukupna novčana sredstva sada iznose 1,2 milijarde dinara i biće na raspolaganju podnosiocima prijava, do potpunog utroška, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetimo, prekjuče je objavljena rang lista u okviru drugog javnog poziva u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije,

Na listi je 1.340 podnosioca zahteva, a kako je ranije bilo reči, para će biti za oko 550 poljoprivrednika.

Mnogi podnosioci zahteva nezadovoljni su najpre zbog toga što im je jasno za šta su (ili nisu) dobili bodove. Neki od njih tvrde i da se nije vodilo računa o vremenu podnošenja zahteva što bi trebalo da bude kriterijum za bodovanje u slučaju da podnosioci imaju isti broj bodova. Takođe, nejasno je da li je reč o konačnoj listi ili preliminarnoj rang listi s obzirom na to da u vesti koju je Ministarstvo objavilo i koja stoji na sajtu Uprave za agrarna plaćanja piše da je lista konačna, a na samoj listi piše samo „rang lista“. Kako god, nigde nije navedeno da poljoprivrednici koji su konkurisali imaju pravo žalbe, što nije u skladu sa zakonom.

Reč je o javnom pozivu u okviru kojeg traktore, mehanizaciju i opremu stočari nabavljaju tako što učestvuju sa deset odsto, banka im daje kredit za 40 odsto investicije, a od države, uz pomoć kredita Svetske banke, dobiju 50 odsto prihvatljive vrednosti investicije bespovratno.

Predmet ovog javnog poziva bile su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka i mesa, pčelarstva i akvakulture. Rok za podnošenje prijava bio je od 24. januara do 23. februara 2022. godine.

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay