Visok procenat polena u srpskom bagremovom medu

Pogon „Naš med“ iz Rače je na Italijansko tržište izvezao 84 tone bagremovog meda, a analize pokazuju da je med visokog kvaliteta i da ima visok procenat polena.

„Otkupljena su četiri šlepera bagremovog meda, a narednih dana ćemo platiti i preuzeti i peti. Analize su bile perfektne po svim parametrima, a posebno smo zadovoljni visokim procentom polena, kaže za Tanjug Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Rodoljub Živanović.

Kupci zahtevaju da u medu nema pesticida i antibiotika, a da analize koje se rade na njih moraju biti nula, kaže on i ukazuje da je Italija najzahtevnija kada je kvalitet meda u pitanju.

Analize meda, se prema rečima Živanovića rade, u zemlji gde kupac hoće.

„Pre izvoza meda, uzima se uzorak meda od pčelara, homogenizuju se uzorci i šalju na analizu u inostranstvo. Ako je med dobar, preuzima se, homogenizuje i napravi se jedna serija od 21 tone meda i ponovo se šalje na finalnu analizu koja treba da pokaže procente polena u medu“, pojašnjava Živanovic.

Dodaje da je dosta bagrema izmrzlo, te da je teško predvideti kada će sledeći šleper meda biti izvezen.

Bagremov med je, inače, najzanimljiviji na svetskom tržištu, najviše se traži i ima najbolju cenu, a predsednik Saveza pčelarskih organizacija zaključuje da uvozimo med po duplo nižim cenama nego što ga izvozimo.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime