Visok rizik za pegavost lista šećerne repe

Na području Novog Sada usevi šećerne repe se nalaze u različitim fazama razvoja korena.

– U poslednja tri dana, na području Južnobačkog okruga, lokalno je zabeloeženo i do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Kao posledica tih padavina, na automatskim meteorološkim stanicama postavljenim u useve šećerne repe u poslednjih nekoliko dana zabeleženi su visoki rizici za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe (Cercospora beticola). Takođe, za dane vikenda se najavljuju padavine koje mogu doprineti daljem razvoju i širenju ovog patogena – upozoravaju u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Sa ciljem očuvanja lisne mase proizvođačima se, pred najavljene padavine, preporučuje primena kombinacije fungicida kontaktnog i sistemičnog delovanja: Mankogal 80 2 kg/ha, Mankogal 400 SC 3,5-4 kg/ha (a.m.mankozeb) ili Blauvit (a.m.bakar-hidroksid) 2 kg/ha ili Nordox 75 WG (a.m.bakar-oksid) 1,25 kg/ha plus Amistar extra, Amicer extra, Arcon extra, Comrade (a.m.azoksistrobin+ciprokonazol) 0,6-0,75 l/ha ili Amistar gold, Teatar plus (a.m.azoksistrobin +difenokonazol) 1 l/ha ili Propulse 250 SE (a.m.fluopiram+protiokonazol) 1-1,2 l/ha ili Unify (a.m.piraklostrobin+protiokonazol) 0,75-0,9 l/ha ili Zamir (a.m.prohloraz+tebukonazol) 1l/ha ili Sekvenca plus (a.m.difenokonazol+tiofanat-metil) 1,5 l/ha ili Spyrale (a.m.difenokonazol+fenpropidin) 0,75 l/ha ili Antre plus (a.m.tebukonazol+tiofanat-metil) 1,5 l/ha ili Vintage ME (a.m.difenokonazol+flutriafol) 0,6-0,8 l/ha ili Sphere, Cerox, Venere (a.m.trifloksistrobin+ciprokonazol) 0,25-0,35 l/ha ili Sanus (a.m.tiofanat-metil+tebukonazol+ciflufenamid) 1,5-2 l/ha.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da