Vlada Srbije uvela prelevmane na mleko i mlečne proizvode

Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se od juče primenjuje, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Uvedeni su prelevmani za sedam sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

– Pokušavamo da stabilizujemo stanje sa tom odlukom kako bismo zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvoiđača – istakla je Tanaskovićeva.

Prelevmani se uvode na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza.

Nakon više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka dogovoreno je da se uvedu prelevmani (uvozne takse) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza, rečeno je Tanjugu u Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Predsednik udruženja Goran Vasić pozdravio je tu odluku države i istakao da je to dobra mera za proizvođače mleka.

– Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna što se tiče proizvodnje mleka. Mi smo došli do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo – rekao je Vasić. Naveo je da je domaće tržište zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem. Tako, kaže, da se kačkavalj iz uvoza prodaje po ceni od 3,5 do četiri evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra.

Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za