Насловна ВЕСТИ Vlada Srbije uvela prelevmane na mleko i mlečne proizvode

Vlada Srbije uvela prelevmane na mleko i mlečne proizvode

276

Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu, koja se od juče primenjuje, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Uvedeni su prelevmani za sedam sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

– Pokušavamo da stabilizujemo stanje sa tom odlukom kako bismo zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvoiđača – istakla je Tanaskovićeva.

Prelevmani se uvode na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza.

Nakon više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka dogovoreno je da se uvedu prelevmani (uvozne takse) na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza, rečeno je Tanjugu u Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Predsednik udruženja Goran Vasić pozdravio je tu odluku države i istakao da je to dobra mera za proizvođače mleka.

– Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna što se tiče proizvodnje mleka. Mi smo došli do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo – rekao je Vasić. Naveo je da je domaće tržište zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem. Tako, kaže, da se kačkavalj iz uvoza prodaje po ceni od 3,5 do četiri evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra.

Tanjug