Vlada vam poklanja recept za banana-liker

Vlada Jovanović iz Venčana kod Aranđelovca poznat je po tome što voli da ruši sopstvene granice! Osim pravljenja domaće, klasične zimnice, često u kuhinji eksperimentiše i napravi zanimljiv delkates koji ponudi kupcima. Ovog puta Kragujevčane je na noćnom bazaru iznenadio sa likerom od banana. Vlada je odlučio da recept za ovo piće podeli sa čitaocima portala Dobro jutro. Inače, ovaj Aranđelovčanin nije sklon da krije recepture za svoju neobičnu i običnu zimnicu, već ih bez straha deli svima.

Sastojci:

  • 4 banane
  • Rakija – jabukovača ili votka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml slatke pavlake
  • 150 grama šećera (manje ili više po ukusu)
  • 2 grama kurkume

– Banane potopiti u rakiju. Ko nema jabukovaču može i votka, jer je neutralnog mirisa. Banane stoje u rakiji desetak dana i za to vreme se odvija fermentacija. Nakon tog perioda procediti rakiju i pripremiti smesu od slatke pavlake, šećera, mleka i kurkume. Ove sastojke kuvati dok smesa ne provri. Potom je potpuno ohladiti i spojiti sa rakijom. Dakle, banane treba izvaditi iz rakije, jer su one već pustile ukus i miris. Preostaje vam samo da uživate u ovom piću sa društvom – kaže Vlada Jovanović.

Vlada sa porodicom godinama pravi domaću zimnicu, ali uživa kada napravi nešto novo. Prošle godine svoje mušterije je osvojio slatkim od slanine. Pravi i „bejliz“, zatim domaći džin, kombinaciju vina i borovnica, liker i vino od bobica zove. U bogatoj paleti proizvoda koja broji više od 40 proizvoda su i orahovača, domaći pelinkovac, marinirane bukovače, džemovi slatka i prirodni sokovi.

– Inače nikada ne krijem recepte, niti imam tajne sastojke. Svakom objasnim i način kako pravim neki proizvod u mojoj kuhinji. – dodaje Vlada.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime