Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ВЛАДАН БАТОЧАНИН, ПОВРТАР ИЗ ПОЧЕКОВИНЕ

ВЛАДАН БАТОЧАНИН, ПОВРТАР ИЗ ПОЧЕКОВИНЕ

84

Производња за велики трговински ланац  мора бити стабилна и велика, и зато је Баточанин ових месеци у поступку увођења сертификата „Глобал гапа“ – Добра пољопривредна пракса – пошто је то један од услова да се салата нађе на рафовима продавница у Србији.

-Наша производња није органска, зову је интегрална, јер се користе нешкодљиви препарати и стално се раде анализе, а пенали су велики ако се прекрше правила – каже Владан.

Kaда се говори о пољопривреди, сва пажња науке и струке, али и ресорног министарства, усмерена је на културе које доносе највећи приход и остварују највећи извоз. Aко се томе дода и нагли раст интересовања за винску културу, који је производњи грожђа удахнуо нови живот, јасно је зашто се повртари осећају запостављено и препуштени сами себи.

Да бити повртар не мора да значи живети за корицу хлеба, видимо из примера Владана Баточанина, повртара из Почековине у општини Трстеник, једног од највећих пластеничких произвођача у овом крају, успешног пољопривредника који је од оца наследио љубав према раду на земљи и покушава да је пренесе на наредну генерацију – ћерку и сина.

– Имамо пластеничку производњу на два хектара, не радимо ништа на отвореном. Преко зиме, све до маја производимо салату, а преко лета у пластеницима гајимо парадајз, и нешто мало паприке. Салату радимо зими јер немамо грејање, имамо систем за догревање, а у таквим условима згодно је радити управо салату – каже Владан, чију укупну производњу ове културе откупљује ланац трговине Делез. – Склопили смо уговор још пре седам-осам година, док је био Макси, а с њима смо сарађивали три-четири године раније, преко посредника.

Додаје да су му онда представници овог трговинског ланца пришли с идејом да направе директан уговор. И тако је с оцем Милорадом, који је тад био власник газдинства, Макси направио уговор.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us