Vlakna važna za zdravu ishranu

Vlakna na čiji značaj ukazuju nutricionisti, a nalaze se u voću, povrću, integralnim žitaricama i mahunarkama, najpoznatija su po sposobnosti da sprečavaju ili ublažavaju opstipaciju. Međutim, ishrana bogata vlaknima može višestruko doprineti sveukupnom zdravlju, pomoći u održavanju željene težine i uticati na smanjenje rizika od dijabetesa, bolesti srca, pa i nekih vrsta raka.

Ishrana bogata vlaknima normalizuje rad creva, pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, u postizanju zdrave težine, snižava nivo holesterola, a može imati i druge koristi za zdravlje srca, poput smanjenja krvnog pritiska i raznih upalnih procesa.

Studije su takođe otkrile da ishrana u kojoj su zastupljene namirnice sa visokim sadržajem vlakana, ima uticaja u smanjivanju rizika od raka debelog creva.

Vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva, smanjuju rizik od razvoja hemoroida i kesica u debelom crevu (divertikuloza).

Rezultati istraživanja sugerišu i da je povećanje unosa vlakana, posebno onih iz žitarica, povezano sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i svih karcinoma.

Vlakna uključuju delove biljne hrane koje telo ne može da svari ili apsorbuje. Za razliku od ostalih komponenata hrane, kao što su masti, proteini ili ugljeni hidrati – koje telo razgrađuje i apsorbuje, čovekov organizam ne vari vlakna.

Relativno netaknuta prolaze kroz sistem organa za varenje – želudac, tanko crevo i debelo crevo.

Vlakna se obično klasifikuju kao ona koja se rastvaraju u vodi ili ona koja su potpuno nerastvorljiva.

Vlakna rastvorljiva u vodi nakon stajanja u tečnosti naprave materijal sličan gelu. Rastvorljiva vlakna se nalaze u ječmu, grašku, pasulju, jabukama, agrumima, šargarepi, ječmu. Mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola i glukoze u krvi.

Nerastvorljiva vlakna pospešuje kretanje onoga što ste pojeli kroz probavni sistem i podstičući izbacivanje stolice, tako da može biti od koristi onima koji se bore sa zatvorom ili neredovnom stolicom.

Brašno od celog zrna, pšenične mekinje, orašasti plodovi, mahunarke, pasulj i povrće, kao što su karfiol, boranija i krompir, dobri su izvori nerastvorljivih vlakana.

Količina rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana varira u različitim biljnim namirnicama.

Da biste imali najveću korist po zdravlje jedite raznovrsnu hranu bogatu vlaknima, poručuju nutricionisti. 

Odlučite se za žitarice i proizvode od žitarica na kojima piše: „cela zrna“, „mekinje“ ili „vlakna“.

Uvek možete dodati nekoliko kašika neprerađenih pšeničnih mekinja u svoje omiljene pahuljice.

Tragajte za hlebom i pecivima od celog zrna čiji ukus će vam prijati. Važan podatak koji bi trebalo da se nađe na pakovanju je da proizvod ima najmanje dva grama vlakana u obroku.

Eksperimentišite sa smeđim pirinčem, divljim pirinčem, ječmom, integralnom testeninom.

Dajte šansu mahunarkama. Pasulj, grašak i sočivo su izvrsni izvori vlakana. Probajte da dodajete kuvana zrna pasulja u neke salate.

Jedite više svežeg voća i povrća. Voće i povrće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Pokušajte da jedete pet ili više porcija dnevno.

Kokice sa niskim sadržajem masti i krekeri od celog zrna su takođe dobar izbor.

Šaka orašastih plodova ili suvog voća takođe je zdrava užina sa puno vlakana – mada imajte na umu da su orašasti plodovi i sušeno voće visokokalorični.

Povećavajte količinu vlakna u ishrani postepeno tokom nekoliko nedelja. To omogućava prirodnim bakterijama u vašem digestivnom sistemu da se prilagode promenama. Ukoliko prebrzo dodate previše vlakana može doći do pojave gasove, nadimanje u stomaku i grčeva.

Takođe pijte puno vode. Vlakna najbolje funkcionišu kada upijaju vodu, jer tako stolicu čine mekšom i lakšom za izbacivanje.

Dnevne preporučene doze vlakana za starosnu grupu do 50 godina su 38 grama za muškarce i 25 grama za žene.

Nakon 50. godine muškarci bi trebalo da unos 30 grama vlakana svakodnevno, dok je za žene 21 gram idealan, poručuju stručnjaci.

Izvor: RTS

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18