Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Voćari na oprezu – pre kiše zimsko prskanje

Voćari na oprezu – pre kiše zimsko prskanje

998

Pre najavljenih padavina za vikend preporučuje se zimsko prskanje svih vrsta voća, kako bi se smanjio infektivni potencijal pred nastupajuću sezonu. Zaštita od bolesti je obavezna kod voćnih vrsta pre kretanja vegetacije, a kod onih gde je već krenula prskanje treba obaviti najkasnije do pojave mišijih ušiju.

Trenutno su najugroženije rane sorte breskvi i nektarina. Njihova zaštita od kovrdžavosti lišća breskve preporučena je u svim regionim u Srbiji. U zavisnosti od lokaliteta ova voćna vrsta je u fazi  od početka bubrenja pupoljaka do faze kraja bubrenja lisnih pupoljaka. Zbog najavljenih viših temperatura očekuje se i otvaranje pupoljaka.

Foto: AdobeStock

Preporuka je da se breskve i nektarine zaštite pre kiše, koja je najavljena za vikend. Potrebno je prskanje preparatima na bazi bakra, a nakon razmicanja pupoljaka registrovanim preparatima na bazi dodina ili cirama.

– Vlažno vreme zbog kiše, rose ili magle, i temperature niže od 16 stepeni pogodne su za razvoj infekcije gljivom Taphrina deformans, koja je uzročnik kovrdžavosti lišća breskve – kaže Lidija Vulović, inženjer zaštite bilja u PSSS Kragujevac. 

Zimsko prskanje- temeljno i na vreme

Što se tiče ostalih voćnih vrsta, bez obzira da li je vegetacija krenula ili ne, obavezna mera je zimsko prskanje višegodišnjih zasada.

– Da bi se smanjio infektivni potencijal pred nastupajuću sezonu odmah nakon završene rezidbe i svih sanitarno- higijenskih mera, a najkasnije do pojave takozvanih mišjih ušiju, obavezno je zimsko prskanje. Koriste se troprocentni gotovi dvokomponentni preparati. Oni u svom sastavu sadrže aktivni bakar-oksihlorid i mineralno ulje. Zimsko prskanje je glavna preventivna mera protiv velikog broja bolesti i štetočina u voćnjaku – kaže Lidija Vulović.

Preporučuje se temeljno kupanje voća, uz što veći utrošak vode, kako bi preparati dospeli do pazuha pupoljaka, neravnina i pukotina kore. Prskanje se obavlja po suvom vremenu bez vetra, u najtoplijem delu dana.

Biljana Nenković

Foto: Biljana Nenković