Voće miruje

Stručnjaci kažu da prolećne temperature za sada nisu nepovoljno uticale na voće. U Miokovcima kod Čačka pamte godine kada je vegetacija ranije krenula i kada su zbog kasnih mrazeva imali štete u voćnjacima. Ipak, na januarsko proleće, koje za sada nije donelo probleme, nisu navikli.

– Nikada nije bilo na Božić 18 stepeni. Znači Božić došao kao da je Vaskrs, kao da je april mesec. Ako nastave temperature preko dana da budu plus, u noći minus, može da bude smrzavanja cvetnih pupoljaka vrlo lako – kaže proizvođač voća iz Miokovaca Vladimir Jelić.

– Na voću nema oštećenja, ali ako se slučajno nastave ovako visoke temperature ovo nekada mora iskijati. Najverovatnije će biti opet kao i svake godine u aprilu, čak i u maju mrazevi koji će, pogotovu, koštičavo voće da unište –  smatra voćar iz Miokovaca Slobodan Nikitović.

Iako su u kraju poznatom po voćarstvu proizvođači zabrinuti, suvo vreme i sunčani dani imaju i dobre strane. Pogoduju za zimske radove u voćnjacima.

– ‘Možemo da iskoristimo za sada za bacanje đubriva, veštačkog stajnjaka u granulama – kaže Mihailo Paunović iz Miokovaca.

Većem riziku izložene su voćne vrste kod kojih je kraće zimsko mirovanje, kažu stručnjaci, što je naročito izraženo kod kajsije po kojoj je ovo selo nadaleko čuveno.

– ‘Može izazvati mrazopuce kod samih vrsta voća kao i kod jabučastih, a pogotovu kod koštičavih vrsta, što možemo vrlo lako videti kod šljiva ili kod breskvi i kod drugih drvenastih voćaka, odnosno kod samih debala – objašnjava mr Branko Tanasković iz PSSS Čačak.

Umesto toplih dana voću u čačanskom kraju, proizvođači kažu, više bi pogodovao snežni pokrivač i nekoliko stepeni ispod nule.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno