Šisandra (Schisandra chinensis) je loza koja raste do visine od 10 metara, cveta od maja do juna. Grozdasti crveni plodovi sazrevaju od avgusta do kraja septembra. Potrebno je da imate najmanje dve sadnice. Prorodi u drugoj godini. Zovu je i voće s pet ukusa. Zahtevna je po pitanju zemljišta, voli dobro drenirana, bogata organskom materijom i vlažna. Idealno je saditi u polusenci. Dobro podnosi zimu, ali se preporučuje da se prve godine po sadnji štiti od hladnoće. U proleće je poželjno dodati prirodno đubrivo, a tokom vegetacije prihranjivati je mineralnim.
Poznata je kao tradicionalna kineska medicinska biljka pod nazivom „Wu Wei Zi“, što znači pet voćnih ukusa. Koristi se za poboljšanje zdravlja kože, kao anti-nesanica, protiv raznih infekcija i kašlja. Ulje šisandre se koristi u zvaničnoj ruskoj medicini. Glavne aktivne supstance su tzv. “lignani” (šisandrin). Istraživanja pokazuju da visok nivo lignana u telu smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raznih oblika raka. Ona takođe deluje kao antioksidant lignana, što doprinosi boljem osećaju, ima pozitivan efekat na kožu i oči, i uopšte sprečava proces starenja. Ima umirujuće dejstvo, leči depresiju pomaže da se prevaziđe stres, preporučuje se za lečenje poremećaja spavanja i nesanica. Šisandra je cenjena kao tonik za celo telo, jer jača, oživljava brojne unutrašnje organe pa je koriste mnogi ruski sportisti za oživljavanje tela posle napora. Plodovi se obično konzumiraju sveži ili sušeni. Imaju pomalo neobičan ukus (kiselo, gorko, slano, slatko, ljuto). Preporučena dnevna doza sušenih bobica je jedna kašičica dva – tri puta dnevno. Preterivanje se ne preporučuje. Od ploda mogu se napraviti domaći sok ili čaj (5g izdrobljenog suvog voća u 100ml proključale vode ). U Kini se čaj sprema i od drobljenog, suvog lišća.
Piše: Svetlana Mujanović