Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Voće u prahu isto vredi, a lakše se čuva i duže traje

Voće u prahu isto vredi, a lakše se čuva i duže traje

310

Kada imate voće iz sopstvenog voćnjaka, cele godine radite, ulažete i novac, i vreme, a krajnji rezultat je katkad loša računica. Logično zaključite da je najbolje da se upustite u preradu. Ali, nije dovoljna samo odluka, potrebno je u moru istih proizvoda znati šta, kako i zbog čega. Odgovarajući sebi na ta pitanja i ispitujući puls tržišta, Slaviša Joldić iz Ševarica, jednog od najplodnijih delova Mačve, odlučio je da prerađuje i da od voća pravi brašno.

Pravo pravcato brašno od maline, jabuke, kupine je relativno novi način da ljudi dobiju vitamine, minerale i hranljive sastojke kao da svaki dan jedu sveže voće. Voćni prah i jeste čisto voće koje je dehidrirano, a potom samleveno, ali se lako čuva, transportuje i koristi i traje mnogo duže od običnog voća. Iz gazdinstva Joldića izraslo je i preduzeće specijalizovano za preradu.

Iz gazdinstva izraslo preduzeće

– Milinas pro je porodična firma koju sam osnovao 2018-te. Nastala je iz gazdinstva u Ševaricama koje se bavilo proizvodnjom malina, kupina, trešanja. Još 2016. godine sam razmišljao o nekom vidu prerade voća iz sopstvenog voćnjaka, jer sama primarna proizvodnja i prodaja trgovcima tih godina nije imala smisla, ni računicu tih godina – započeo je Slaviša priču o svojim neobičnim brašnima.

Od ideje do realizacije i prvih proizvoda proteklo je četiri godine velikog rada, istraživanja i formiranja tehnologije, nastavlja naš sagovornik i naglašava:

– Moram prvo napomenuti da naše brašno nema nikakvih pred ni post tretmana hemijskim sredstvima, niti bilo kakvih dodataka aroma, zaslađivača i aditiva. Sve tehnike su prirodnim putem nastale i sprovedene 100 % prirodno, što nam je i bio cilj kada smo sve počinjali.

Posle pranja i selekcije, plodovi se seku na određenu granulaciju i postavljaju u sušaru. Proces sušenja se odvija na temperaturi od 30⁰ do 55⁰ sve dok se sadržaj vode u sirovini ne svede na  5 do 8 %.

U kilogramu brašna 12 kila jabuka

Sve vrste voća se melju u posebnom mlinu, konstruisanim za tu namenu i svako ima istu granulaciju. Da bi se dobio 1 kilogram brašna potrebno je 8 do 12 kg svežeg voća, u zavisnosti od količine suve materije u plodovima koje obrađujemo. Da bismo dobili 1kg brašna od jabuke potrebno je 12 kg sveže jabuke, kojoj se izbacuje semena loža, a koža ostaje. Čak na zahtev klijenta, može i koža da se odstrani – objašnjava Joldić.

Da bi brašno bilo kvalitetno, nabavljaju samo najkvalitetnije voće, od proverenih kooperanata. Voće je iz kontrolisane proizvodnje i svaka šarža je obezbeđena za krajnjeg potrošača analizom gotovog proizvoda na Naučnom Institutu u Novom Sadu. Najveći kooperanti u nabavci kvalitetne sirovine Joldićima su Zemljoradnička zadruga „Zekcir“ iz Bogatića, kao i hladnjače iz okruženja. Jedino tako mogu biti sigurni da je voće koje se koristi najkvalitetnije, jer se samo od takvog voća dobija brašno vrhunskog kvaliteta. Ne može svaka malina dati dobro brašno, ni svaka jabuka, ni kupina. Na tome je Slaviša dugo radio i dugo istraživao koja je sorta najbolja.

Sem maline, kupine i jabuke, proizvodimo brašno od jagode i muskatne bundeve. Istražujući koja je najpogodnija jabuka za mlevenje u brašno došli smo do greni smita. Ima najmanji nivo šećera, te je dobra i za dijabetičare – objašnjava Slaviša Joldić.

U zavisnosti od načina sušenja, voćni prahovi mogu zadržati većinu svojih vitamina i hranljivih materija tokom procesa proizvodnje praha. Prilikom sušenja voća ne eliminiše se većina vlakana, što pomaže čoveku da se oseća snažnije i omogućava bolju probavu.

Izvrsna zamena za šećer

– Voćni prah je izvrsna zamena za šećer. Na primer, kašičica voćnog praha u čaši vode je bolji izbor od pijenja gaziranog ili negaziranog soka, a istovremeno vam daje korisne hranjive sastojke. Iako su voćni prahovi bogati kalorijama, oni imaju prednost kao zdrava alternativa za hranu koja sadrži više kalorija.

Brašno je i dobar dodatak jelima za decu koja imaju problem sa konzumacijom svežeg voća i povrća. Sva prah – brašna su koncetrovana od 7 do 10 puta u odnosu na sveže plodove. Prednosti ovako konzerviranih proizvoda su što u svakom momentu rehidriranjem dobijete vaše omiljeno voće ili povrće i to bez utroška bilo kakve energije čuvanja. Sadrže vitamine B, A, C, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i odlični su antioksidansi, posebno kupina, bundeva.

Mogu ga konzumirati i trudnice, baš zbog toga što naše brašno nema dodataka, sto posto je prirodno i bezbedno. Dobro je i za smutije, muslije, voćne jogurte, sladolede, koktele, torte, kolače, biskvite, palačinke, peciva. Njihova svrha je baš u tome, što  su tako prerađena i  upakovana da budu dostupna u kuhinji tokom cele godine u svakom momentu i da budu vrhunski dodatak vašim zdravim obrocima, kao i osobama na posebnim režimima ishrane – istakao je za „Dobro jutro“ mlinar neobičnog brašna iz Ševarica.

Foto: Z. Dragojević i privatna arhiva sagovornika

Sadržaj voćnog brašna – praha u različitim receptima je sledeći:

  • Do 4 odsto ukupne količine brašna treba da bude odabrano voćno brašno u proizvodnji voćnog hleba;
  • Za kolač od jabuka ili nekog drugog voća, dodaje se do 20 odsto;
  • Ukoliko pravite voćne keksiće, udeo voćnog brašna je do 12 odsto;
  • Za šejkove i hladne deserte dodajte 1 kašičicu na 200 mililitara ili 200 grama proizvoda.

Jedna od najboljih stvari o voćnim prahovima je njihova svestranost. Pošto nemaju dodani šećer, zaslađivače, konzervanse, boje ili arome, oni su savršen dodatak bilo kojem jelu. Mogu zameniti veštačku aromu u gotovo svemu, ali posebno u dezertima. Dodavanjem praha u kašu, jogurt, mleko, smuti, čaj, ili mešanjem sa nekim drugim bezglutenskim brašnima dobijate zdrav obrok i poslasticu na brz i efikasan način. Rehidriranjem voćnog brašna možete napraviti sladoled, fil za kolače, torte, pite, ili gusti sok za razblaživanje, potaž…

Piše: Zorica Dragojević