Voćni med je idealan za podizanje imuniteta

Kroz vekove je poznato da se med koristio ne samo kao prehrana, već i za održavanje lepote. Kaljica drevnog Egipta, Kleopatra, jedna od najpoznatijih vladarki u istoriji, koristila je masku od meda za lice kako bi sačuvala zdrav i mladalački izgled. Pričalo se i da se kupala u medu i mleku sa dodacima aromatičnih ulja, da bi joj koža bila baršunasta.

Dobro je poznato da je kašika meda, pomešana u čaši mlake vode, idealan napitak za zdraviji organizam i povećanje imuniteta. Nažalost, danas med nije svakom dostupan jer kalitetan košta kao „grumen zlata“.

Jedan od nadaleko poznatih proizvođača ovog ne samo sladila, već proizvoda bogatog nutritivnim vrednostima, je pčelinska kuća Stojanović iz Svrljiga.

Razgovarali smo sa predstavnikom ovog preduzeća Danijelom Stojanović, koja nam je otkrila šta trenutno sve imaju u svojoj ponudi. 

-Moj suprug je pčelar, a ja sam njegov pomoćnik. U našoj ponudi imamo bagremov i livadski med ali i mešavine sa bagremovim medom ili sa liofilizovanim voćem ukusa jagode, borovnice, maline, limuna i kombinaciju moćnih bobica, lešnika, kakaa… Veoma smo ponosni na voćni med. Njega pravimo uz pomoć bagremovog meda i liofilizovanog voća. Mnogi se pitaju šta je to liofilizovano voće. To je hladno sušeno voće, dehidrirano i u prahu koji na taj način jedino može opstati u medu. Liofilizaciju ne radimo mi, već imamo firme koje se bave time, a mi nabavljamo od njih. Na nama je da obezbedimo kvalitetan med – započinje razgovor za „Dobro jutro“ Danijela Stojanović. 

Na pitanje da li bi nam otkrila recept voćnog meda, naša sagovornica kaže da ne može otkrivati jer takvu vrstu meda samo njihova firma proizvodi i ne sme da otkriva tajnu. Ipak, nam otkriva da se najviše koristi bagremov i lipov med.

– Dobro je poznato da je bagremov med jedan od najčistijih koji postoji, a koristimo ga najviše zato što je najblaži. On u voću dolazi do izražaja zato što se najsporije kristališe od svih medova, ima najmanje polena u sebi, najblaži je i najlakše se vari. Mogu ga koristiti i deca jer ne izaziva toliko alargije. Prvi med koji se najmlađima uvek preporučuje je bagremov med.  To je med jednog cveta i najmanje polena ima u sebi.

Danijela ističe da proizvode i propolis kapi koje su u ovim hladnim zimskim danima vrlo poželjne za korišćenje i da bi trebalo svi da ih imamo u našim domovima.

-To je jedna vrsta prirodnog antibiotika kod respiratornih problema, ali pomažu i za održavanje imuniteta – naglašava ona. 

Na kraju naša sagovornica se osvrće i na kozmetičke preparate, na koje su vrlo ponosni.

-Tu je pčelinji vosak, balzam za usne, bodi buter u koji se dodaje malo meda, da bi bio kvalitetniji za kožu i bodi skrab, piling za telo. U bodi skrabu stavljamo šećer i kristalisani med. Na prirodan način želimo da se održava zdrava koža i pruža adekvatna nega.

Danijela kaže da njihovi proizvodi još nisu u maloprodaji jer su oni mali proizvođači, ali da ih kupci mogu pronaći na društvenim mrežama i da tim putem mogu poručiti njihove  proizvode.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime