Voćnjaci će morati da se presele gde im klima naredi

Nevreme koje je prethodnih dana zadesilo delove zapadne i centralne Srbije, posledica je velike nestabilnosti atmosfere, a uslovi da se nešto tako desi će sada biti sve veći, izjavila je profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Ana Vuković.

– Tek smo na početku sezone takvih oluja i neophodno je da se dobro prate prognoze i upozorenja, kako bi eventualne štete mogle da se smanje što je više moguće – rekla je Vuković.

Objašnjavajući koje mere predostrožnosti bi mogle da se preduzmu, navela je da se recimo u voćarstvu i povrtarstvu već duže vreme preporučuju protivgradne mreže, bez kojih se ovim delatnostima veoma teško baviti.

– Oblast pod velikim rizikom od grada u Srbiji se toliko povećava da će u nekom trenutku, moguće već u sledećoj deceniji, šteta premašiti dobitak, i zato bi valjalo preduzeti mere zaštite – istakla je Vuković.

Kada je o rejonizaciji reč, Vuković je objašnila da ona zapravo predstavlja zoniranje pogodnih područja i da je kod nas urađena za vinogradarstvo.

– Definisani su regioni, urađene klimatske analize i tu se već video signal klimatskih promena za pomeranje reona. Zanimljivo je da se od prošlog veka do sada klima podigla za 200 metara nadmorske visine, što znači da su uslovi koji su bili u nizijama sada podignuti za 200 metara nadmorske visine – navela je ona. – Drugim rečima temperature koje su vladale u niziji sada su više, pa na primer ukoliko je u ravnici bilo 11 stepeni sada je toplije za dva stepena – 13 stepeni, što znači da se temperature iz ravničarskih krajeva sele, podižu i kreću ka brdskim i planinskim predelima.

Prof. Ana Vuković ističe da ukoliko se nastavi zagrevanje ovom brzinom temperature iz nizije će se podići na nadmorsku visinu od 1.000 metara.

– Doći će do suptropske klime koja će preovladati u celoj Srbiji –kazala je Vuković.

Ona je predočila da do kraja marta dogodine treba da bude završen Nacionalni adaptacioni program (NAP), gde će biti navedene procene rizika za sve grane poljoprivrede i preporučiti poljoprivrednicima da prilagode proizvodnju novim vremenskim uslovima.

– To  znači da treba da menjaju sortimen i vrste kultura, jer nije uvek navodnjavanje rešenje, pošto ima predela gde vode nema dovoljno. Najbolje je da se bave sa više poljoprivrednih poslova – kazala je dr Vuković.

Ukazala je na to da nisu ugrožene samo ratarske kulture, već da problema imaju i voćari, ali ne samo zbog olujnih vetrova i suše, već zbog toplotnih talasa tokom zime i ranih prolećnih mrazeva. Često tokom zime naiđu topliji dana i stabla voća krenu da pupe, a onda stignu hladniji dani i mrazevi, i voću koje je krenulo da cveta počnu da otpadaju cvetovi. Dodala je da urađena voćarska rejonizacija za oko 15 vrsta voća i da bi bilo dobro da se ona uradi i za ostale podsektore. Takođe i da se stalno obnavlja kako bi se imala slika o tome kakvi su uslovi i da se na osnovu toga daju preporuke za poljoprivrednike.

Govoreći o tome da li obimne padavine u prethodnom periodu mogu da nadomeste prolećni nedostatak vlage, Vuković je rekla da je situacija različita u različitim delovima Srbije. Nedostatak negde može da se nadoknadi, ali ne i tamo gde su bile poplave, pa se vlaga nije lepo infiltrirala u zemljište već su samo napravljene velike akumulacije vode, objasnila je profesorka.

Prema njenim rečima, i pored velikih padavina u pojedinim delovima u poslednje vreme, ova godina se u dosadašnjem delu može smatrati sušnom.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo