Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Voditi računa o Kompatibilnosti podloge/plemke

Voditi računa o Kompatibilnosti podloge/plemke

192

Intenzivna proizvodnja povrća, pre svega u zaštićenom prostoru, suočava se sa velikim problemima. Konstantno gajenje biljaka na istom prostoru, bez poštovanja plodoreda, predstavlja ograničavajući faktor proizvodnje. Međutim, najveći problemi su nastali zabranom upotrebe metil bromida koji je pored nematocidnog i insekticidnog dejstva, imao izražena i fungicidna i herbicidna svojstva, pa se kao takav uspešno koristio za dezinfekciju zemljišta zaštićenih prostora. Borba protiv patogena i zemljišnih štetočina predstavlja ozbiljan problem, pošto je reč o organizmima koji se izrazito teško suzbijaju u toku proizvodnje. Osim toga, na tržištu pesticida prisutan je ograničen broj delotvornih preparata za njihovo suzbijanje. To je bio jedan od osnovnih i inicijalnih razloga širenja proizvodnje kalemljenog rasada povrća. Tokom proizvodnje takvih biljaka uočene su kasnije i mnoge druge prednosti zbog kojih je trend kalemljenja rasada povrća u stalnom porastu.

U Srbiji je kalemljen rasad u prošlosti bio vezan, pre svega, za proizvodnju lubenice, dok je u poslednjih 10-tak godina, korišćenje kalemljenog rasada doživelo pravu ekspanziju, posebno u proizvodnji paradajza u zaštićenim prostorima. I pored toga što u Srbiji postoje specijalizovani proizvođači rasada povrća, oni još uvek nemaju, pre svega, tehničkih mogućnosti da rasad kaleme. Iz tog razloga se kalemljen rasad povrća uvozi najviše iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Holandije. Treba naglasiti, da imamo i uspešne proizvođače koji kalemljenje obavljaju za sopstvenu proizvodnju.

Na početku, kalemljenje lubenice imalo je za cilj smanjenje štete koje prouzrokuju zemljišni patogeni, prvenstveno Fusarium oxysporum. Međutim, danas je osnovni cilj kalemljenja rasada povrća, pre svega, vezan za povećanje prinosa i kvaliteta plodova, kombinovanjem podloge tolerantne na bolesti, neke fiziološke probleme ili stres, sa genetički superiornom plemkom. Pored toga, upotreba kalemljenih biljaka u proizvodnji povrća može smanjiti upotrebu mineralnih đubriva i pesticida, čineći tu proizvodnju ekološki prihvatljivom.

Šta se trenutno najviše kalemi, kako se kalemi i kakvo zemljište je potrebno kalemima pročitajte u nastavku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us