Vodnjika napitak čudesne snage

Nakon dočeka Nove godine, ali i reprize, mnogima je potreban višednevni oporavak zbog prekomernosti u piću ili hrani. Zlatibor su i ove godine preplavili turisti, a mnogi ne znaju da se u selima tog kraja od davnina koriste darovi prirode – i protiv teškog mamurluka.

Zlatiborski kraj, pored gastronomskog bogatstva, ima i trpezu trava, cveća, voća, koje su preci kod Era koristili od davnina kao spas u takvim situacijma.

„Kad dođe kosa do kamena, kad nije vajde izbijati klin klinom, kad hoćeš Bogu dušu, a on je neće, onda vodnjiku zaslađenu medom i imaćeš munjebrzni rastanak s mamurlukom“, savetuje Borivoje Šišović, „čovek pokretni žbun“.

O lekovitosti vodnjike pisao je i Pelagić, kaže Borivoje Šišović, koji decenijama ubira prirodne plodove Zlatibora. Kleka je najvažniji sastojak tog voćnog napitka.

„Znači kruška takiša ili gnjila divlja kruška, zukva i kleka. Naliveno izvorskom vodom, previranjem koje iritira i podstiče šećer u voću, jer kleka ima trećinu voćnog šećera u sebi, dobijamo napitak čudesne snage, koji smo već delom rekli za šta se koristi“, dodao je Šišović.

Pored lečenja mamurluka, preci su vodnjiku i u drugim krajevima koristili kao prirodan lek protiv povišene temperature, jakih prehlada, gripa.

Dok se zimska pravi od raznog voća, za letnju se koristi samo kleka, odnosno venja, kako je čuveni Pelagić nekada zvao taj dar prirode.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18