Vodnjika Vase Pelagića

Oni koji imaju sreće da su im preci na kućnom pragu ili imanju zasadili takišu od nje prave i turšiju, na sličan način kao i vodnjiku. Takvi recepti su stari više od jednog veka. Takiše se dobro operu i stave u drvenu, dublju kacu. Preliju se vodom i ostave na suncu nekoliko dana. Kačice se potom unesu u podrum, na hladno. Pravilo je da što duže turšija stoji, to je ukusnija. Postoji predanje da se ova turšija nekada ostavljala u zemljanim posudama i služila se na poselima i prelima.

O lekovitosti pića pod nazivom vodnjika, koja se danas pravi na razne načine, pisao je i čuveni Vasa Pelagić. U njegovom receptu se našla i takiša u takozvanoj zimskoj vodnjiki. Gnjila takiša, zukva i kleka se preliju izvorskom vodom i ostave da prevre. Ovaj prirodni lek se koristio za jačanje imuniteta, za snižavanje temperature i kod prehlada i gripa. Osim divlje kruške, mogu da se dodaju i divlje jabuke, šipurak, drenjine i gloginje.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18