Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Vodnjika Vase Pelagića

Vodnjika Vase Pelagića

110

Oni koji imaju sreće da su im preci na kućnom pragu ili imanju zasadili takišu od nje prave i turšiju, na sličan način kao i vodnjiku. Takvi recepti su stari više od jednog veka. Takiše se dobro operu i stave u drvenu, dublju kacu. Preliju se vodom i ostave na suncu nekoliko dana. Kačice se potom unesu u podrum, na hladno. Pravilo je da što duže turšija stoji, to je ukusnija. Postoji predanje da se ova turšija nekada ostavljala u zemljanim posudama i služila se na poselima i prelima.

O lekovitosti pića pod nazivom vodnjika, koja se danas pravi na razne načine, pisao je i čuveni Vasa Pelagić. U njegovom receptu se našla i takiša u takozvanoj zimskoj vodnjiki. Gnjila takiša, zukva i kleka se preliju izvorskom vodom i ostave da prevre. Ovaj prirodni lek se koristio za jačanje imuniteta, za snižavanje temperature i kod prehlada i gripa. Osim divlje kruške, mogu da se dodaju i divlje jabuke, šipurak, drenjine i gloginje.

Piše: Biljana Nenković