Vojvođanske pečenke na njivi u Vranju

Prvo seme doneo je iz Vojvodine, a ono je na moravskoj ravnici odmah dalo plod za kojim svakog oktobra žude ljubitelji ovog povrća.

Da Zoran Cvetković iz sela Ribince, kod Vranja, jednom prilikom nije otišao na poljoprivredni sajam u Vojvodini, verovatno nikada ne bi počeo da se bavi proizvodnjom belih pečenki. Čuvši da su vrlo isplative, sa sajma se kući vratio noseći u rukama seme ovih bundeva. Iako neiskusan, već je prve proizvodne godine, imao veoma ukusne plodove, da su ga po njima zapamtili mnogi kupci na pijaci koji mu se i danas vraćaju.

Bele, nekad vojvođanske a sad se slobodno može reći moravske, pečenke proizvodi sa suprugom Jelicom koja je njegova desna ruka na gazdinstvu. Kada valjano nađubri zemlju, a potom je uz pomoć poljoprivrenih mašina pripremi za sadnju, tada mu se u poslu pridružuje supruga koja sa njim priprema odžake za sadnju semena.

– Obavezno ostavljamo, kada nikne, po tri korena kako bi sa svakog dobili po tri ploda. Čim pečenke krenu nas dvoje smo opet na njivi kako bi lepo ofrezovali i okopali iznikle mladice – njihov razvoj na njivi prati Zoran koji, kada se razgranaju loze pečenke i prekriju zemlju, ima obavezu da ih od pet do šest puta tokom sezone naizmenično naprska kalijumom i kalcijumom, kako bi do kraja berbe dobili zdrave i sočne plodove.

Ovogodišnji rod ubrao je sa njive čim su se u njegovom kraju pojavili prvi prizemni mrazevi. Jednu polovinu je odmah smestio ispod sigurnih streha dveju šupa, a drugu izneo na terasu porodične kuće. Kaže da su mu u ovom poduhvatu pomogle i neke od komšija i naglašava da Vranjanci u zimskim mesecima vole da jedu pečenu belu bundevu, te svoje proizvode proda i pre Božića.

„Ljudi u našem kraju pečenku koriste i kao poslasticu. Po meni je najlepša  ona koja se peče na plehu umotana u foliju. Ukoliko neko želi da je jede još slađu potrebno je da u čašu vode rastvori kašiku šećera i tom tečnošću prelije kriške pečenke i potom ponovo vrati u rernu da se zapeku“, kaže Zoran koji je ove godine proizveo, i nada se da će to biti dovoljno i za pijac i za markete, pet tona pečenki.

 “U dva marketa pogotovo žele da pečenke imaju na rafovima neposredno pred Božić. Nadam se da ću i ovu poslovnu ponudu uspešno realizovati.”, ističe Zoran.

Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno