Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Vraćaju se rode u dolinu Morave

Vraćaju se rode u dolinu Morave

138

U dolinu Zapadne Morave kod Čačka ovog proleća se vraćaju rode, iako većina ovih ptica posle dugog i napornog puta sa afričkog kontinenta uobičajeno obitava u Vojvodini. Jedan par roda je prošle nedelje uočen i u Selters banji kod Mladenovca. Zaposleni u ovoj ustanovi kažu da ih decenijama nisu videli i nadaju se da će sviti gnezdo podno Kosmaja.

U Čačku i okolini za sada su uočena četiri para roda, koja su napravila gnezdo. Udruženja koja prate njihovo pojavljivanje u čačanskom kraju navode da su rode uočene u naselju Beljina, zatim kod mosta na Zapadnoj Moravi, po jedan par je na Kružnom putu, zatim u Konjevićima i u Mrčajevcima. Uočen je još jedan par na Suvom bregu, ali ptice nisu stalno na tom mestu, pa je pitanje da li će tu napraviti gnezdo.

Lokalno Udruženje „Sove na oprezu“ i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, osim što prate populaciju roda u njihovim gnezdima, pre nekoliko godina napravili su i pet platformi na kojima one mogu bezbedno da se smeste. Naime, ranijih godina su rode pokušavale tu da naprave gnezda, ali su ih vetar i oluje obarale, te su one odlazile i tražile pogodnija mesta.

– Platforme su postavljenje u Mrčajevcima, selu Bresnica i na Ljubić keju. Ove godine čekamo da li će se rode vratiti na ta mesta, obzirom da se prošle godine nisu pojavile – izjavio je Čačanin Dragiša Petrović, ispred udruženja ljubitelja i poznavalaca ptica.

Čačani s nestrpljenjem čekaju da li će se u selo Beljina ovog proleća vratiti najpoznatiji i omiljeni par – Mija i Antonio. Četiri godine zaredom su se vraćale u svoje gnezdo na seoskoj banderi i polagale jaja. Najveći obožavaoci Mije i Antonija su deca, koja su im i dala imena, kada su prvi put sletele. 

Biljana Nenković

Foto: Nikolina Mitić (rode u Selters banji)