Vranjanke usred zime mese pitu od sveže ubranih kopriva

Vranjanke su ove zime pored standardnog zeleniša, češće nego inače, na pijaci imale priliku da kupe mlade koprive od kojih znaju da mese fantastične pite. Ovome je, kažu, kumovala blaga zima koja je lekovitu biljku ranije izmamila na površinu. Znajući koliko je puna vitamina i koliko je u ovo doba godine blagodatna za ljudski organizam, kupovale su je ne pitajući za cenu. Kod kuće su, opravši je, odmah kretale sa spremanjem pite.

To čine tako što najpre od jednog kilograma brašna, kašičice soli, mlakom vodom zamese mekano, glatko i okruglo testo, koje pošto ga dobro obrade ostave na stolu da odstoji još pola sata. Čim istekne vreme testo podele na dve jufke i stave u pleh podmazan ugrejanom mešavinom svinjske masti i zejtina, a pošto ih malo rastanje rukom ponovo ih premažu uljem, prekriju folijom i ostave još dvadeset minuta da odmori.

Dok testo odmara pripremaju fil za pitu. Najpre u jednu posudu nožem sitno iseckaju koprive težine oko 500 grama i omanji struk praziluka, a potom u to dodaju 400 grama tvrdog kravljeg sira, 4 jaja, čašu jogurta i na kraju sve zajedno dobro pomešaju.  Kad je i fil gotov rukama razvijaju kore od jufki na dugačkom stolnjaku. Iskusnim domaćicama uvek pođe za rukom da razviju koru veličine koju požele bez cepanja. Tako razvijenu koru one najpre premažu uljem, a potom na njihovim krajevima stave fil i podizanjem stolnjaka uroluju u rolnu.

Ovu pitu većina vranjskih domaćica peče u rerni šporeta na drva. Ispečenu pitu obavezno odozgo malo poprskaju mlakom vodom, kako bi dodatno omekšala, potom je prekriju pamučnom krpom i ostave da se prohladi. Ukućanima je serviraju uz čašu jogurta, a na stolu mnogih se nađe i bokal sa sokom od Kopriva, koje su napravile tako što su 80 vrhova koprive potopile u četiri do pet litara vode u koju su prethodno stavile kilogram iseckanog limuna i dva limontusa i pustile da odstoji 24 sata.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno