Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Vranjska oblanda sa ratlukom

Vranjska oblanda sa ratlukom

284

Ovo je slatkiš koga smo svi voleli u detinjstvu bez obzira da li je ona bila blažna ili posna, a rado je jedu i nove generacije.

Oblanda je definitivno slatkiš koga smo svi voleli u detinjstvu, bez obzira da li je ona bila blažna ili posna. Zato je naše domaćice uvek imaju na meniju, ovo pogotovo što se brzo pravi i što je prilično jeftina u odnosu na neke druge kolače.

Za pripremanje oblande po receptu koji sam nasledila od moje majke, domaćicama je potrebna samo jedna oblanda, jedan margarin, čokolada za jelo i kuvanje od 100 grama, 1,5 litara mleka, 400 grama šećera, 500 grama ratluka od vanile i 500 grama mlevenih oraha.

Spremanje ovog vrhunskog slatkiša počinje tako što se u dublju šerpu stavi mleko, šećer, čokolada, margarin i ratluk i potom ostavi da se krčka na tihoj vatri sve dok se sastojci ne sjedine. Dok se fil kuva potrebno je drvenom varjačom, s vremena na vreme, promešati sastojke i pri tom omekle kockice ratluka pritiskati da se otope. Fil je gotov kada počne poput kišnih kapi da se kida sa kašike koja se zajedno sa delićem fila podigne u vis. Ovaj fil najbolje ispadne kada se pravi na šporetu na drva.

Ovako ukuvan fil potom treba skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi. U njega zatim treba dodati mlevene orahe toliko da se dobije gustina koja će omogućiti domaćici da je brzo razvuče po kori oblande. Poslednja kora nafilovane oblande može da se premaže čokoladom, a kada se to uradi treba je ostaviti u hladnu prostoriju da se u potpunosti ohladi.

Tekst i foto Gordana Nastić