Vrednost izvoza organskih proizvoda porasla 15 puta za deceniju

U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije.

Izvoz je u 2021. u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra.

– Srbija kao proizvođač organskih proizvoda na svetskom tržištu postoji više od 20 godina i za to vreme svi indikatori pokazuju brz i stabilan razvoj – rekla je Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja Privredne komore Srbije.

U ovom trenutku postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestvuju na međunarodnim sajmovima, gde promovišu svoje organske proizvode.

Objašnjava da je Srbija više od decenije u kontinuitetu prisutna na vodećem Međunarodnom sajmu organskih proizvoda „BioFach“ u Nirnbergu u Nemačkoj.

Prvo je nastup organizovala Nacionalna organizacija Serbia Organika (NASO), a od 2019. godine tu ulogu preuzima Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije kroz celokupnu pripremu organizacije i finansijske podrške nastupa domaćih organskih kompanija na sajmu “ BioFach „.

Uspehu na sajmu “ BioFach“ doprinela je i saradnja od 2019.godine sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO), koji aktivno sa Komorom radi na podizanju kapaciteta kako organizatora usluge tako i izvoznih organskih kompanija.

– Na predstojećem sajmu BioFach 2023, koji će se održati od 14 do 17. februara sledeće godine, nastupiće 11 kompanija iz Srbije – najavila je Lalović.

Pod sloganom „We speak organic „, srpski organski proizvođači predstaviće asortiman svojih proizvoda, od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, proizvoda od organskih žitarica, brašna i testenina, džemova od organskog voća, do meda i suvih pečuraka.

Na sajmu će učestvovati „Agro-Bis“ iz Blaca, „Yugotrade“, „BMD“ i „Drenovac“ iz Arilja, „EcoAgri Serbia“ iz Bele Crkve, „ES Komerc“ iz Prijepolja,  „Frutorga“ iz Prokuplja, „ITN Group – Eko Povlen“ iz Kosjerića, „Master Food“ iz Užica, „Menex“ iz Kruševca, i „Cmana – ogranak Medino“ iz Krnjeva.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar