Vrelo leto ne prija grozdu

Vrelo leto nameće pitanje kako vinova loza podnosi tropske temperature i da li treba razmišljati o promeni sortimenta, o čemu se u određenim stručnim krugovima u svetu diskutuje.

Iako je poznato je da je loza otpornija od ostalih biljnih vrsta na sušu, zbog toga što ima dobro razvijen korenov sistem i vlagu može da crpi iz dubljih slojeva zemlje, ona, kao i druge biljke, trpi kad dugo nema padavina i u dobroj meri od pravovremene i prave reakcije vinogradara zavisi da li će i kakve posledice da snosi.

Biljke iznad 30 stepeni smanjuju aktivnost i prelaze u stanje. Ni njima ne odgovaraju ekstremno visoke temeperature koje premašuju 40 stepeni Celzijusovih, jer im usporavaju metabolizam.

Prijaju im one od 27, 28 stepeni. S proizvodne strane ove ekstremene temperature, generalno gledano, ne pogoduju, ne samo lozi, nego svim biljkama, pošto u tim momentima zaustavljaju razvoj.

Kod loze, koja je tolerantnija i izdržljivija od drugih vrsta na sušu, ima razlike u tome koja je bolje podnosi. U svakom slučaju, u boljoj su poziciji vinogradi u rodu od pet godina pa nadalje, koji su u dobroj kondiciji i imaju dobro razvijen koren.

Problemi mogu da nastanu tamo gde je obavljena intenzivnija defolijacija, skinuti listovi s osunčane stane na pojedinim sortama, pogotovo belim.  U takvim slučajevima mogle su se u tom periodu razvoja loze primetiti ožegotine.

Generalno, crne sorte mogu bolje da podnose visoke temperature i sunce, i u biti, njima i treba sunce da bi u pokožici nakupile sve materije bitne za nastanak vina.

Kada su ovakve godine, vinogradari treba da obrate pažnju na to kada na red dođe druga defolijacija.

Kod sorti koje ponesu više no što je poželjno, da bi se postigao kvalitet, treba pažljivo skidati zaperke u zoni grožđa, eventualno sa severne strane, gde loza nije tokom celog dana osunčana, nego u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima ima sunca.

Ako su redovi orijentisani istok – zapad pa imamo stranu koja je s južne strane osunčana tokom celog dana, ne treba skidati previše listova i ako se skidaju, kod belih to ne treba raditi preterano.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime