Vrelo leto ne prija grozdu

Vrelo leto nameće pitanje kako vinova loza podnosi tropske temperature i da li treba razmišljati o promeni sortimenta, o čemu se u određenim stručnim krugovima u svetu diskutuje.

Iako je poznato je da je loza otpornija od ostalih biljnih vrsta na sušu, zbog toga što ima dobro razvijen korenov sistem i vlagu može da crpi iz dubljih slojeva zemlje, ona, kao i druge biljke, trpi kad dugo nema padavina i u dobroj meri od pravovremene i prave reakcije vinogradara zavisi da li će i kakve posledice da snosi.

Biljke iznad 30 stepeni smanjuju aktivnost i prelaze u stanje. Ni njima ne odgovaraju ekstremno visoke temeperature koje premašuju 40 stepeni Celzijusovih, jer im usporavaju metabolizam.

Prijaju im one od 27, 28 stepeni. S proizvodne strane ove ekstremene temperature, generalno gledano, ne pogoduju, ne samo lozi, nego svim biljkama, pošto u tim momentima zaustavljaju razvoj.

Kod loze, koja je tolerantnija i izdržljivija od drugih vrsta na sušu, ima razlike u tome koja je bolje podnosi. U svakom slučaju, u boljoj su poziciji vinogradi u rodu od pet godina pa nadalje, koji su u dobroj kondiciji i imaju dobro razvijen koren.

Problemi mogu da nastanu tamo gde je obavljena intenzivnija defolijacija, skinuti listovi s osunčane stane na pojedinim sortama, pogotovo belim.  U takvim slučajevima mogle su se u tom periodu razvoja loze primetiti ožegotine.

Generalno, crne sorte mogu bolje da podnose visoke temperature i sunce, i u biti, njima i treba sunce da bi u pokožici nakupile sve materije bitne za nastanak vina.

Kada su ovakve godine, vinogradari treba da obrate pažnju na to kada na red dođe druga defolijacija.

Kod sorti koje ponesu više no što je poželjno, da bi se postigao kvalitet, treba pažljivo skidati zaperke u zoni grožđa, eventualno sa severne strane, gde loza nije tokom celog dana osunčana, nego u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima ima sunca.

Ako su redovi orijentisani istok – zapad pa imamo stranu koja je s južne strane osunčana tokom celog dana, ne treba skidati previše listova i ako se skidaju, kod belih to ne treba raditi preterano.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18